Webnoviny - Svet

Slovensko nečakane prehralo v Arménsku 1:3

WEBNOVINY.SK

Slovenská futbalová reprezentácia Foto: SITA/Michal BurzaJEREVAN 8. októbra (WEBNOVINY) – Slovenská futbalová reprezentácia nečakane prehrala v piatkovom stretnutí B-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 v Jerevane s domácim Arménskom 1:3. Skóre duelu otvoril v 23. min domáci útočník Jurij Movsisjan, ktorý si nabehol na časovanú prihrávku medzi Miroslava Karhana a Kornela Salátu a pomedzi nohy brankára Jána Muchu ml. poslal loptu do siete. O vyrovnanie sa postaral Vladimír Weiss ml. v 37. min. Dvadsaťročný krídelník škótskeho Glasgow Rangers zaznamenal v pätnástom štarte za seniorský tím SR svoj premiérový presný zásah. V 50. min strelil druhý, a ako sa neskôr ukázalo aj víťazný, gól Gevorg Ghazarjan. Výsledok spečatil minútu pred koncom riadneho hracieho času Henrich Mchitarjan. Slovákov môže mrzieť aj žltá karta Martrina Škrtela, stopér FC Liverpool pre disciplinárny trest nezasiahne do utorňajšieho duelu v Žiline proti Írsku.

Slováci zostali v tabuľke na druhom mieste, Arméni sa vďaka trom bodom posunuli na tretiu priečku pred Rusov. V piatok sú v B-skupine na programe ešte zápasy Írsko – Rusko, Andorra – Macedónsko

Kvalifikácia ME 2012 – B-skupina – výsledok: Arménsko – Slovensko 3:1 (1:1) Góly: 23. Movsisjan, 50. G. Ghazarjan, 89. Mchitarjan – 37. Weiss ml., ŽK: 19. K. Mkrtčjan – 18. Škrtel, 47. Kopúnek, 68. Zabavník, rozhodovali: Orsato – Ayroldi, Di Fiore (všetci Tal.), 6500 divákov

Zostavy: Arménsko: Berezovskij – Hovsepjan, Mkojan, Arzumanjan (79. Arakeljan), Artak Jedigarjan – Mchitarjan, K. Mkrtčjan – Pačadžjan (46. Manučarjan), Pizzelli (72. Artur Jedigarjan), G. Ghazarjan – Movsisjan

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník (81. Šebo) – Karhan, Kopúnek (55. Kucka) – Weiss ml., Hamšík, Stoch (55. Hološko) – Šesták

Úvod stretnutia poznačilo nepriaznivé počasie. V Jerevane pršalo, čo malo vplyv na kombinácie oboch tímov. Prvú šancu si vypracovali Slováci. Priamy kop z bránkovej čiary poslal Stoch na prednú žrď, kde si nabehol stopér Škrtel, ale jeho hlavička preletela ponad brvno. V 20. min sa nebezpečnou kontrou prezentovali domáci. Na konci rýchlej akcie bola strela Pizzelliho ľavačkou spoza pokutového územia. Jeho pokus skončil len na bočnej sieti. Navyše, Mucha šiel na zem a ešte istil loptu. Ako blesk z jasného neba prišla akcia v 23. min. Movsisjan si nabehol na časovanú prihrávku medzi Karhana a Salátu a pomedzi nohy Jána Muchu skóroval – 1:0. Nezabránil mu v tom ani Karhan, ktorý sa sklzom snažil zblokovať jeho strelu. V 25. min z priameho kopu spoza šestnástky nebezpečne vystrelil Mchitarjan, slovenský gólman jeho bombu smerujúcu do stredu bránky vytlačil na rohový kop. Po jeho rozohratí nebezpečne od prvej žrde hlavičkoval Mchitarjan. Arméni boli aj naďalej lepším tímom. V 30. min nebezpečne strieľal aktívny Movsisjan, Mucha sa opäť zaskvel vynikajúcim zákrokom. Na konci 33. min skúšal šťastie Weiss ml. Jeho technický lob z 35 m takmer prekvapil domáceho brankára, lopta však len o decimetre minula spojnicu. O vyrovnanie sa však postaral práve tento talentovaný slovenský krídelník. V 37. min poslal nebezpečný center do pokutového územia Karhan. Hamšík loptu netrafil ideálne, tá sa však dostala k 20-ročnému Weissovi, ktorý si ju hodil medzi troch súperovych obrancov a prestrelil aj domáceho gólmana – 1:1. Arméni ešte v záverečných minútach zatvorili „weissovcov“ pred ich pokutovým územím, ale z územného tlaku si už do konca prvého dejstva nevytvorili gólovú príležitosť.

Šok v podobe druhého gólu zažili Slováci v 50. min. Najprv z pravej strany strieľal Movsisjan, Mucha loptu vyrazil pred seba do Škrtela, ktorý stál chrbtom ku Gevorgovi Ghazarjanovi, ten sa lepšie zorientoval ako slovenský stopér a poľahky loptu zasunul z dvoch metrov do prázdnej bránky – 2:1. V 55. min mohli domáci zasadiť Slovákom gólové K.O., keď striedajúci Manučarjan tvrdo vystrelil z priameho kopu z 25 metrov, Mucha však jeho pokus vyrazil. V 65. min posadil priamy kop Hamšík na hlavu Salátu, jeho pokus domáci brankár len s námahou vyrazil pred seba. V 72. min sa na Muchu rútil Mchitarjan, ktorý si hodil loptu medzi štvoricu hosťujúcich hráčov, slovenský brankár mu však zmaril šancu, keď sa mu odvážne hodil pod nohy. V 76. min mohol vyrovnať striedajúci Hološko, ktorého vysunul Hamšík. Útočník Besiktasu Istanbul si však zbytočne loptu zasekol a zakončil nepresne. Zverenci Vladimíra Weissa st. hrali príliš kostrbato, nevedeli si presne prihrať a keď sa už dostali na dostrel, ich pokusy smerovali mimo priestoru troch žrdí. Päť minút pred koncom riadneho hracieho času mohol definitívne rozhodnúť aktívny Movsisjan, center z pravej strany však dostal na dlhú nohu a zakončil nepresne. Definitívny zisk troch bodov pre domácich poistil minútu pred koncom duelu Mchitarjan, ktorý umiestnenou strelou z hranice pokutového územia nedal šancu slovenskému brankárovi. Mucha ešte v nadstavenom čase zmaril ďalšiu tutovku Manučarjanovi.

Tabuľka B-skupiny:

  1. Írsko 2 2 0 0 4:1 6
  2. SLOVENSKO 3 2 0 3 3:3 6
  3. Arménsko 3 1 1 1 5:4 4
  4. Rusko 2 1 0 1 2:1 3
  5. Macedónsko 2 0 1 1 2:3 1
  6. Andorra 2 0 0 2 1:5 0

Hlasy po stretnutí piatkového stretnutia B-skupiny kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 medzi Arménskom a Slovenskom (3:1):

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): „Gratulujem domácim k zaslúženému víťazstvu, výbornej hre aj úspešnému výsledku. Boli lepším mužstvom, dynamická rýchlosť a kvalita bola na ich strane. Na našej strane sedem či osem hráčov zahralo podpriemerne, s takým výkonom sa nedal zahrať dobrý výsledok. Nerobíme z toho tragédiu, skupina je ešte otvorená. Prišli sme o Škrtela a pravdepodobne aj o zraneného Miňa Stocha. Budeme sa s tým musieť vyrovnať a do utorňajšieho zápasu s Írskom niečo zmeniť. Dal som šancu tým hráčom, ktorým som dal, ale nesplnili to, čo som od nich očakával. Menovať nebudem, to si nechám pre seba, keďže ma čaká ďalší duel.“

V Jerevane menšie organizátorské faux pas i pekná kulisaOrganizátorom piatkového stretnutia B-skupiny kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 medzi domácim Arménskom a Slovenskom sa ešte pred úvodným výkopom podarilo milé faux pas.

Po hosťujúcej hymne Nad Tatrou sa blýska mala nasledovať tá arménska, domáci usporiadateľ však namiesto toho pustil pravdepodobne produkciu jedného z miestnych DJ-ov, čo vyvolalo úsmevy na tvárach divákov i zverencov trénera Vardana Minasjana. O niekoľko sekúnd napokon predsa len zazneli tóny hymny krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, čo potleskom ocenil aj prezident Arménska Serž Sargsjan, ktorý prišiel podporiť národný výber osobne na tribúnu 15-tisícového štadióna Republican. Ten sa napokon avizovane zaplnil len približne do polovice, priaznivci „horalov“ však na ňom od úvodnej minúty vytvárali peknú futbalovú kulisu.

Zaujímavosti a fakty po piatkovom stretnutí B-skupiny kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 medzi Arménskom a Slovenskom (3:1):

  • Slováci zaznamenali svoju prvú prehru v kvalifikácii ME 2012. Po víťazstvách nad Macedónskom a Ruskom (zhodne 1:0) tentoraz „weissovci“ nestačili na Arménsko a na svojom konte majú naďalej šesť bodov.
  • Slovenskí a arménski futbalisti sa stretli premiérovo vo vzájomnom súboji.
  • Slováci odohrali proti Arménsku svoj v poradí jedenásty oficiálny zápas v tomto kalendárnom roku, po ktorom majú mierne priaznivú bilanciu. Pri štyroch víťazstvách majú reprezentanti SR na konte aj štyri prehry, tri remízy a vyrovnané skóre 13:13.
  • Slováci po piatich víťazstvách v rade zaváhali na pôde súpera až v šiestom kvalifikačnom zápase. Zverenci trénera Vladimíra Weissa uspeli v eliminácii o účasť na MS 2010 postupne v San Maríne, Česku, Severnom Írsku a Poľsku, v tomto roku pridali aj veľmi cenný triumf v kvalifikácii ME 2012 v Rusku, no prehrali v Arménsku.
  • Stredopoliar Miroslav Karhan si proti Arménsku pripísal už svoj 99. štart v najcennejšom drese. Karhan je v tomto smere slovenským rekordérom.
  • Obranca Radoslav Zabavník odohral v Jerevane svoj jubilejný 50. duel za A-mužstvo SR, krídelník Miroslav Stoch si na svoje konto pripísal 20. zápas, kapitán Marek Hamšík štyridsiaty.
  • Krídelník Vladimír Weiss ml. strelil svoj premiérový gól v seniorskom národnom výbere v pätnástom stretnutí.
  • Najbližšie nastúpi slovenský tím, rovnako v rámci B-skupiny kvalifikácie ME 2012, v utorok 12. októbra 2010 od 20.30 h v Žiline proti Írsku.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM