Správy Zo Slovenska

Slovensko posilňuje protivzdušnú obranu: Holanďania a Nemci nám pošlú RAKETY PATRIOT

Krajiny sa momentálne pripravujú na prevoz systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. Techniku k nám chcú dostať čo najskôr.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko posilňuje protivzdušnú obranu: Holanďania a Nemci nám pošlú RAKETY PATRIOT
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy holandskej tlačovej agentúry ANP.

Čo najskôr

„Holandské ministerstvo obrany sa momentálne pod vedením Nemecka logisticky pripravuje na prevoz systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko,“ informovala Ollongernová a dodala, že okrem rakiet vyšle Holandsko na Slovensko aj 150 vojakov.

Podľa ministerky zatiaľ nie je jasné, kedy presne techniku odošlú, ale malo by to byť čo najskôr.

Posilnenie východného krídla

Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Holandská armáda vlastní tento systém od roku 1987 a nedávno ho zmodernizovali.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ešte 26. februára avizoval, že Nemecko dodá na Slovensko systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. „Nemecko bude robustne participovať na jednotke predsunutej prítomnosti, a to dodaním systému Patriot. Spoločne s Holandskom vyšlú aj personál a spoločne budú súčasťou vytvorenej jednotky na území SR,“ skonštatoval vtedy minister a poďakoval sa nemeckej a holandskej vláde za prísľub vojenskej pomoci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM