Webnoviny - Svet

Slovensko potrápi príroda, oteplí sa, no hrozia povodne

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Predpoveď počasia na utorok

Od severozápadu postúpi nad Slovensko frontálny systém. Hydrologická výstraha trvá v okrese Dolný Kubín.

V utorok bude oblačno až zamračené, na východe spočiatku polooblačno až oblačno. Od západu na mnohých miestach bude slabo až mierne snežiť, na juhozápade postupne dážď so snehom alebo dážď.

Najvyššia denná teplota 0 až 5, na Orave, Liptove a Spiši okolo –2 stupne. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude okolo –7 stupňov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred očakávaným vzostupom vodných hladín.

Meteorológovia očakávajú v najbližších dňoch výrazné zvýšenie teplôt na 8 až 15 stupňov aj zrážky, zväčša vo forme dažďa.

Hydrologička SHMÚ Soňa Liová preto očakáva topenie snehu, ktoré spolu s dažďom spôsobí výrazný vzostup prietokov v povodiach Oravy, Varínky, Kysuce, pravostranných prítokov Váhu po Trenčín a na väčšine tokov stredného a východného Slovenska.

„Táto situácia bude na tokoch pravdepodobne pretrvávať minimálne do konca týždňa,“ cituje Liovú v tlačovej správe hovorca SHMÚ Ivan Garčár. Liová upozornila, že vo väčšine povodí s výnimkou juhozápadného Slovenska sú obrovské zásoby snehu.

V povodí Hrona je to približne 300 miliónov kubickým metrov, v povodí Oravy približne 250 miliónov.

Situáciu komplikujú aj ľadové úkazy, ktoré významne ovplyvňujú úroveň vodných hladín a obmedzujú plynulý prietok vody v koryte. Pre povodia na severozápade Slovenska platí v súčasnosti výstraha prvého a druhého stupňa na ľadové povodne a povodne z topiaceho sa snehu a dažďa.

Najhoršia situácia je na Kysuciach

Povodňovú aktivitu pre topiaci sa sneh a skrížené ľady stále hlási 19 obcí na Kysuciach, Hornom Považí a Orave. Tretí povodňový stupeň naďalej platí v Oravskej Lesnej, Čadci, Makove, Dlhej nad Kysucou, Dunajove, Varíne a Štiavniku.

Dvojku majú vyhlásenú v Lodne, Rudine, Rudinskej, Rudinke, Belej, Ochodnici, Stráži, Kysuckom Novom Meste, Novej Bystrici, Zborove nad Bystricou, Krásne nad Kysucou a Oravskej Polhore.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na celom toku Kysuce od Čadce až po Žilinu. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje kysucký región pred ľadovou povodňou a povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa. Výstraha platí od dnešnej 21. hodiny až do odvolania.

„Situácia je zatiaľ dosť kritická na celom toku Kysuce od Čadce až po Kysucké Nové Mesto. Vzhľadom na to, že celé dno koryta je premrznuté, musíme vyčkať, ako sa vyvinie situácia s počasím. Obávame sa, že situácia sa zhorší vo štvrtok, keď príde to väčšie oteplenie. Do koryta Kysuce sa budú vlievať aj prítoky potokov a hladina vody sa určite zdvihne,“ povedal prednosta žilinského obvodného úradu Ján Sága.

Pre vietor vydali výstrahu 2. stupňa

Na východe, severe a v časti západného Slovenska v utorok od 20:00 do stredy 19:00 meteorológovia očakávajú na hrebeňoch hôr silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 33 m/s.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pre severné, východné a časť západného Slovenska.

Takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná, pravdepodobnosť škôd je vysoká a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

SHMÚ vydal tiež hydrologickú výstrahu druhého stupňa pre okres Kysucké Nové Mesto na dnes večer od 21:00 až do odvolania, keď meteorológovia očakávajú ľadovú povodeň a povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.

Vzhľadom na výskyt ľadochodu a ľadových úkazov, oteplenia a dažďových zrážok SHMÚ predpokladá, že vzniknú ľadové bariéry s následným vzdutím vodných hladín a zvýšia sa prietoky s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí na výskyt silného vetra až víchrice. Na hrebeňoch Tatier, najmä v polohách nad 2000 metrov nad morom sa vo večerných hodinách očakáva veľmi silný vietor až víchrica, ktorej priemerná rýchlosť môže prekročiť 90 km/h.

Rýchlosť vetra v nárazoch môže dosiahnuť až silu 120 km/h. Výskyt silného vetra na horách sa očakáva od dnešného večera od 21:00 až do stredy 18:00. Horská záchranná služba preto neodporúča pohyb vo vysokohorskom prostredí a žiada návštevníkov, aby zvážili svoje aktivity aj v nižších polohách.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM