ELA Rôzne

Slovensko sa zmení na ĽADOVÉ klzisko! Zasiahne nás mrznúci dážď a bude -15 °C!

Našu oblasť zasiahne počas víkendu mimoriadne nepriaznivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko sa zmení na ĽADOVÉ klzisko! Zasiahne nás mrznúci dážď a bude -15 °C!
Zdroj: TASR/Kristína Mayerová

Slovensko totiž čaká vlna intenzívneho mrznúceho dažďa a súčasne dorazí aj výraznejšie sneženie. Pred nami je tak veľmi nebezpečný víkend, informuje iMeteo.sk.

Prvé zrážky zasiahnu už v sobotu popoludní západné Slovensko a keďže vo vyšších vrstvách bude teplo a pri zemi naopak chladno, tak kvapalné zrážky, ktoré budú vypadávať môžu na podchladenom zemskom povrchu namŕzať.

Mrznúci dážď zasiahne západ

Prvé mrznúci zrážky sa môžu objaviť už v sobotu po 14:00. Výraznejšia vlna mrznúceho dažďa však čaká západné Slovensko v noci zo soboty na nedeľu. Počas noci môže na našom území spadnúť až do 10 mm mrznúceho dažďa.

„Noc na sobotu bude na Slovensku ešte mimoriadne chladná. Vďaka prílivu studeného vzduchu a vyjasneniu budú teploty klesať na celom území pod nulu a na severe aj k –10 °C. V oblastiach, kde sa aktuálne nachádza snehová pokrývka budú teploty klesať ešte o čosi nižšie a to aj pod –15 °C,“ dodáva iMeteo.sk.

V priebehu noci na nedeľu a v nedeľu ráno tak čaká západné Slovensko mimoriadne nebezpečná situácia a na cestách tak treba dávať veľký pozor. Situácia sa začne stabilizovať v nedeľu počas dňa, kedy budú teploty stúpať nad nulu a ľadová škrupina sa začne topiť.

Podľa meteorológov SHMÚ je vysoká pravdepodobnosť, že v horských dolinách môže teplota poklesnúť aj pod mínus 15 stupňov Celzia. Najvyššia pravdepodobnosť je v údoliach na Horehroní a na dolnom Spiši.

Zvyšok Slovenska čaká vlna sneženia

Zatiaľ čo na západe hrozí mrznúci dážď, tak na zvyšku Slovenska sa očakáva sneženie, ktoré môže byť aj výdatnejšie.

Sneženie dorazí v dvoch hlavných vlnách. Jedna vlna dorazí v noci zo soboty na nedeľu a druhá vlna sneženia príde počas nedeľňajšieho popoludnia.

Zrážky sa nad naše územie budú nasúvať od juhozápadu a prinesie ho ďalšia tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu, cez Maďarsko a naše územie smerom na severovýchod. Cez víkend by mohlo napadnúť 5 až 10 cm nového snehu, na severozápade aj viac.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM