Správy

Slovensko vo svete: Britskí gangstri i francúzski teroristi nakupujú zbrane u nás

Po teroristoch vraj nakúpili zbrane na Slovensku aj britskí kriminálnici, ktorí chceli postúpiť v hierarchii podsvetia. Informoval o tom britský portál International Business Times.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko vo svete: Britskí gangstri i francúzski teroristi nakupujú zbrane u nás
Zdroj: TASR

Európske podsvetie s obľubou kupuje slovenské znefunkčnené samopaly z jedného obchodu, pravdepodobne v Partizánskom. Následne ich opäť sfunkční a použije na kriminálne či teroristické operácie. Britský portál International Business Times (IBT) informuje, že dvaja odsúdení britskí gangstri pašovali do Veľkej Británie zbrane získané v slovenskom obchode, ktorý poslúžil aj teroristom vraždiacim v parížskej redakcii časopisu Charlie Hebdo minulý rok.

Z nefunkčných funkčné

Dvaja kriminálnici, ktorí sa chvastali, že sú oficiálni gangstri, boli odsúdení za pašovanie tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier,“ píše IBT. V kontrabande zadržanom v britskom prístave v Kente sa nachádzalo dvadsaťdva strelných zbraní typu AK-47 a deväť samopalov Škorpión, pričom časť z nich mala mať podľa portálu slovenský pôvod.

Zbrane boli pôvodne znefunkčnené, ale niekde na ceste do Veľkej Británie ich niekto opäť reaktivoval,“ uvádza portál. To skutočne zodpovedá scenáru, podľa ktorého mali nakúpiť sedem samopalov na Slovensku aj francúzski teroristi zo Charlie Hebdo. Minister vnútra Robert Kaliňák minulý rok nepriamo pripustil medializované informácie, že francúzska polícia požiadala Bratislavu o preverenie pôvodu týchto zbraní. Majiteľ obchodu v Partizánskom pre TASR vtedy priznal, že skutočne mal policajnú návštevu. Samopaly mali byť predané cez internet, vyvezené do Belgicka a následne do Francúzska.

Za dobrú cenu

IBT dodáva, že jeden z odsúdených počas procesu priznal, že zbrane nakúpil veľmi lacno po 38 libier za kus. Neskôr ich chcel predať za 250-tisíc libier. K tomu sa však už nedostal, pretože polícia ich zadržala pred obchodom v Orpingtone, kde si kupovali náradie, aby kontraband načas zakopali.

Šéf špeciálnych operácii britskej Národnej kriminálnej agentúry Rob Lewin pre IBT vyhlásil, že išlo o „historicky najväčšiu zadržanú zásielku automatických zbraní vo Veľkej Británii.“ Spresnil, že išlo o skutočne silné zbrane s veľkou devastačnou schopnosťou. „Nevieme presne, čo táto organizovaná kriminálna skupina chcela so samopalmi spáchať, ak by sme ich nezadržali. Ale podľa dostupných dôkazov nemali problém použiť ich na zvýšenie vlastného vplyvu. Chceli postúpiť vyššie v kriminálnej hierarchii z regionálnych zločincov na skutočných medzinárodných gangstrov,“ dodal Lewin.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM