Aktualizované Zo Slovenska

Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o MILIARDU eur: Remišová a SaS sa navzájom obviňujú

Ľudia z Európskej komisie sú podľa europoslankyne "zúfalí z postupov slovenských orgánov" pri čerpaní eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o MILIARDU eur: Remišová a SaS sa navzájom obviňujú
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o 1 miliardu eur, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) jej realokáciu.

Uviedla to na brífingu strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci, za účasti Jany Bittó Cigánikovej, predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo.

Ďalšie miliardy sú zabetónované

„Realokovať, teda presúvať odtiaľ, kde peniaze nemíňame, tam, kde ich potrebujeme, sme mohli len do roku 2020. Každý rok možno len určitú časť. Na rok 2020 to bola 1 miliarda eur. V momente, keď sme ju nepresunuli, sme o ňu prišli, musíme ju vrátiť. Tá je nenávratne preč, keďže sme ju nerealokovali, tak sme o ňu prišli,“ priblížila Ďuriš Nicholsonová. SR musí podľa nej pri čerpaní fondov EÚ „odhodiť rezortizmus“.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej sú v spomínanom fonde „zabetónované“ ešte 4 miliardy eur, ale možno ich míňať len na to, na čo je EFRR primárne určený.

„Dokonca my tie peniaze nemôžeme posúvať ani v rámci prioritných osí. V praxi to znamená, že nebudeme vedieť minúť 4 miliardy eur, keď za 7 rokov sme boli schopní minúť iba 2 miliardy eur,“ poznamenala.

To sa bude dať podľa nej zabezpečiť jedine tak, že sa všetky sily sústredia do toho, aby sa v čo najväčšej možnej miere zapojili do čerpania kraje, obce a mestá. Musí sa im poslať personál, ktorý im pomôže napísať projekty, aby vedeli zareagovať na výzvy.

Remišová to vraj vedela

„Musíme proces odbyrokratizovať. Jedine tak ešte zachránime nejaké miliardy eur zo starého programovacieho obdobia, ktoré sú v EFRR. Presúvať peniaze v ňom už nemôžme,“ podčiarkla poslankyňa EP.

Podľa nej o realokácii vedelo aj Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. „Konkrétne o tejto (spomínanej) realokácii bola informovaná vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí),“ zdôraznila Ďuriš Nicholsonová.

Ľudia z Európskej komisie sú podľa europoslankyne „zúfalí z postupov slovenských orgánov“ pri čerpaní eurofondov.

„My sa sústreďujeme na peniaze z fondu obnovy, ale zabúdame na miliardy, ktoré nám ležia v šuflíkoch (EÚ), lebo sú nevyčerpané a musia sa dostať k ľuďom. Napríklad (minister práce Milan) Krajniak (Sme rodina) peniaze v Európskom sociálnom fonde nemá a potrebuje ich. On zabezpečuje štátnu pomoc, ktorá ide za živnostníkmi, za tými, ktorí sú na SOS-dávkach, za tými ktorí reálne uviaznu v pasci chudoby,“ upozornila Ďuriš Nicholsonová.

Aj v zdravotníctve

Aj podľa slov Bittó Cigánikovej SR nedostatočne využíva európske peniaze v zdravotníctve, napríklad na pomoc nemocniciam extrémne zaťaženým pacientmi s ochorením COVID-19.

„My sme sa na vláde a na pandemickej komisii niekoľkokrát pýtali, prečo sa zahraničná pomoc nevyužíva. Vyhodnotili sme to tak, že vnútorná komunikácia neprináša osoh. Veríme, že ak problematika bude pod verejnou kontrolou, tak sa (ako Slováci) ‚nakopneme‘ a eurofondy a európsku pomoc budeme využívať lepšie,“ doplnila poslankyňa NR SR.

Remišová reaguje

Nie je pravda, že Slovensko miliardu eur z eurofondov nerealokovalo na boj s ochorením COVID-19, na tlačovej konferencii strany SaS odznelo mnoho zavádzajúcich informácií. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Na brífingu SaS k eurofondom podľa Remišovej zazneli „mnohé zavádzajúce, nepravdivé a nekorektné informácie“. „Fakty sú také, že 1,1 miliardy eur sa realokovalo. V apríli 2020, hneď po nástupe do vlády, som absolvovala rokovania so všetkými rezortnými ministrami, kde sme v prvej vlne realokácií realokovali 1 miliardu eur, teda z nevýkonných výziev a programov sme presunuli 1 miliardu eur na boj s COVID-om,“ uviedla Remišová.

Najväčšiu časť z objemu 1,1 miliardy eur podľa vicepremiérky dostal práve Európsky sociálny fond (ESF), takže nie je pravdou, čo tvrdí SaS, že ESF sa z eurofondov nenavyšoval.

Je to klamlivé

„Suma 1,1 miliardy eur bola realokovaná takto: Podpora zdravotníckeho systému 204 miliónov eur, udržanie zamestnanosti, čiže ESF 410 miliónov eur, podpora pre malé a stredné podniky (rezort hospodárstva) 330 miliónov eur, podpora zložiek Integrovaného záchranného systému 51 miliónov eur a iné opatrenia na zmiernenie dopadov COVID-u 109 miliónov eur,“ spresnila.

Remišová zároveň upozornila, že z nástroja REACT v hodnote 780 miliónov eur je časť peňazí alokovaná práve do ESF, až 410 miliónov eur.

„Čo sa týka ďalšieho kola realokácií, naše ministerstvo vyzvalo všetky rezorty, aby si ‚upratali‘ vo svojich výzvach a svojich (hlavne národných) projektoch a aby sa pozreli, či do konca roka 2020 majú ešte nejaké voľné prostriedky, ktoré by sme mohli presunúť na boj s COVID-om. Je to plne v gescii rezortov, pretože v tomto programovom období sú práve oni riadiacimi orgánmi. Žiaľ, ani jeden z rezortov nebol v druhej vlne ochotný realokovať prostriedky,“ dodala Remišová. Informácia o tom, že Slovensko mohlo realokovať 1 miliardu eur a nerealokovalo ju, je podľa nej klamlivá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM