Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slovensko zasiahlo ochladenie a nočné mrazy: DOBRÉ správy! Už o pár dní TO príde

Začiatok nového týždňa priniesol na Slovensko ochladenie. Dorazili aj nočné mrazy.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahlo ochladenie a nočné mrazy: DOBRÉ správy! Už o pár dní TO príde
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa z Pobaltia bude presúvať cez východné Poľsko až nad Ukrajinu. „Okolo tejto tlakovej níže k nám najskôr začal prúdiť chladný vzduch od severu a postupne bude zatekať ešte chladnejší, suchší od severovýchodu,“ informuje iMeteo.sk.

Prišlo ochladenie

Vďaka prílivu chladného vzduchu sme zažili chladnú noc z nedele na pondelok. Na severnom, strednom a východnom Slovensku dokonca mrzlo.

„Teplota dnes v skorých ranných hodinách klesla naozaj veľmi nízko. V Skalnatom plese namerali –8,7 °C, vo Švedlári na východe Slovenska klesla teplota na –4,6 °C či v Turčianskych Tepliciach až na –4,5 °C. V rámci Slovenska bolo najchladnejšie na Lomnickom štíte, kde zaznamenali teplotu až –14,8 °C,“ uviedol server.

Ďalšia mrazivá noc

Po chladnej noci budú teploty v pondelok stúpať na +5 až +10 °C. Na severe bude ešte chladnejšie. Očakávajú sa teploty len tesne nad nulou. Po dlhej dobe tak bude dnešný deň teplotne podpriemerný.

„Dnes nás čaká premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe prehánky. Od 500 m n. m. sa môžu na severe a aj v nižších polohách objaviť aj snehové zrážky, avšak snehu nebude toľko, aby sa vytvorila súvislá snehová pokrývka,“ dodáva server.

Poriadne mrazivá bude aj noc na utorok. Teploty môžu do utorkového rána klesnúť až k –5 °C, lokálne aj nižšie, a mrazy sa v noci rozšíria aj do častí západného Slovenska.

Kedy sa oteplí?

„Takéto nízke teploty sú nočnom morou najmä pre ovocinárov, keďže mnohé ovocné stromy sú už rozkvitnuté. Rovnako tak nás čaká aj chladný utorok a streda, no už v strede týždňa sa začne situácia meniť a chladné počasie opäť vystriedajú teplejšie dni bez nočných mrazov,“ informuje iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM