Aktualizované ELA Správy Zo Slovenska

Slovensko zasiahne krupobitie, silný vietor a intenzívne búrky! + MAPA VÝSTRAH

Počas utorka k nám prúdil ešte teplejší vzduch. Na obzore je už zmena v podobe blížiaceho sa studeného frontu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne krupobitie, silný vietor a intenzívne búrky! + MAPA VÝSTRAH
10
Galéria
Zdroj: TASR

Aktualizácia 21:10 Aktuálne sa výrazná búrka vytvorila aj v Podunajskej nížine na maďarsko-slovenskom pohraničí. Búrka narástla v priebehu niekoľkých minút a už priniesla viac ako 50 bleskových výbojov. „V nasledujúcich desiatkach minút až hodín bude na našom území najzaujímavejší vývoj na juhozápade územia, predovšetkým v Podunajskej nížine.Oveľa viac búrok bude na našom území počas stredy. To už cez naše územie bude postupovať samotný studený front, ktorý prinesie výrazné zhoršenie počasia,“ informuje iMeteo.sk.

Nad strednú Európu sa v priebehu utorka dostal frontálny systém, ktorý sa tu vlní a dochádza k tvorbe zrážok a už aj búrok. Tento frontálny systém prinesie početnú búrkovú aktivitu do oblasti strednej Európy už počas dnešného dňa. Prvé búrky sa vytvárajú v Nemecku a v Rakúsku, predovšetkým v oblasti Álp. Najvýraznejšie búrky sa vyskytujú v Taliansku, informuje portál iMeteo.sk.

Hrozia aj krúpy

V nadchádzajúcich hodinách nás najviac zaujíma búrková činnosť, ktorá sa bude vytvárať v oblasti Álp. Tu by sa totiž mal vytvoriť výraznejší búrkový komplex, ktorý vo večerných hodinách začne postupovať cez Maďarsko.

„V neskorších večerných a v nočných hodinách by sa ojedinelé búrky mohli vyskytnúť aj na juhu územia. Oveľa zaujímavejšia situácia sa však črtá počas zajtrajšieho dňa,“ dodáva iMeteo.sk.

Studený front začne postupovať už priamo Slovenskom a búrky sa očakávajú na mnohých miestach nášho územia. Prvé búrky sa objavia zajtra (v stredu 29. apríla) už okolo poludnia v západnej časti územia a postupne sa budú rozširovať nad naše územie.

Búrky prinesú prívalové zrážky, krúpy a zosilnenie vetra.

Počas búrok treba počítať s výskytom prívalových zrážok a ojedinele sa v jadre búrok môžu objaviť aj krúpy s priemerom do 1 cm.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: iMeteo.sk

Sužuje nás sucho

Na Slovensku prevažujú aktuálne extrémne suché podmienky. V prípade pôdneho sucha sa situácia v porovnaní s uplynulými dňami ešte zhoršila. Suchom sú najzasiahnutejšie oblasti na severe, časť stredného Slovenska a čiastočne aj juhozápadné Slovensko.

Výrazné až extrémne sucho zasahuje až 84 percent územia Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti vo svojom klimatologickom zhodnotení 17. týždňa.

SHMÚ pozoruje deficit pôdnej vlahy takmer na celom Slovensku, najvyšší do mínus 80 milimetrov je na severe. „K suchu, ktoré sa počas apríla zvýrazňovalo, prispieva aj dlhé trvanie slnečného svitu. Pri málo oblačnom, respektíve jasnom počasí, trval slnečný svit v niektorých dňoch od východu až po západ Slnka. Vzhľadom na ročnú dobu a skracujúce sa tiene pri slnečnom svite spôsobuje už takýto slnečný svit zreteľné ohrievanie zemského povrchu a prízemných vrstiev vzduchu,“ vysvetľuje ústav.

Zvláštnosťou tohtoročného apríla je podľa nich aj relatívne dlhé trvanie slnečného svitu vo vysokohorských oblastiach a v severných regiónoch Slovenska. Ako vysvetľujú, súvisí to s prevládajúcim málo oblačným počasím a nedostatkom atmosférických zrážok.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM