ELA Rôzne

Slovensko zasiahne víchrica Justus. Vietor môže na našom území spôsobiť aj škody!

V noci zo soboty na nedeľu začne na našom území silnieť vietor, ktorý v ranných hodinách bude ďalej naberať na intenzite. V nedeľu zasiahne Slovensko víchrica.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahne víchrica Justus. Vietor môže na našom území spôsobiť aj škody!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Počasie ovplyvní víchrica Justus

Nad Balkánom dochádza neustále k prehlbovaniu jednotlivých tlakových níží. Ďalšia tlaková níž, ktorá sa prehĺbila aktuálne postupuje cez Balkán. Ide o pomerne hlbokú tlakovú níž, ktorá dostala meno Justus a v nedeľu sa jej stred presunie nad Rumunsko.

Medzičasom sa nad Alpami zvýrazňuje ďalšia tlaková výš, ktorá do alpskej oblasti a do blízkeho okolia prináša ustálené počasie. A práve medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi bude výraznejší tlakový gradient, ktorý zapríčiní veľmi silný vietor, informuje portál iMeteo.sk.

Vietor začne na našom území naberať na sile už počas nadchádzajúcej noci, pričom svoju maximálnu silu začne dosahovať po východe Slnka.

Vietor dosiahne silu víchrice

Nedeľa bude na celom našom území veterná. Najsilnejšie však bude fúkať v oblasti Košického kraja. Na našom území bude fúkať vietor s nárazmi do 60 km/h, avšak na Gemeri a v Košickom kraji môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť až 90 km/h.

Vietor by tak v nárazoch mal dosahovať silu až silnej víchrice, informuje portál iMeteo.sk.

„Najsilnejšie nárazy vetra sa však očakávajú na Gemeri, kde by ojedinele mohli v priebehu nedele dosahovať poryvy vetra rýchlosť až 100 km/h,“ dodáva iMeteo.sk.

Očakáva sa, že počas zajtrajšieho dňa bude vietor na našom území páchať aj škody a to predovšetkým na východnom Slovensku. Ustávanie vetra sa očakáva v nedeľu vo večerných hodinách.

Po polnoci na nedeľu sa výstraha pred silným vetrom rozšíri na oblasť takmer celého Slovenska s výnimkou Banskobystrického a Žilinského kraja.

Kde sa najviac rozfúka?

Tlaková níž prichádzajúca z centrálneho Stredomoria prinesie v sobotu v noci na Slovensko silný vietor. Najviac zafúka na Dolnom Zemplíne, Above a Turniansku, kde môže vietor nárazovo dosiahnuť rýchlosť viac ako 80 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

„Vysoká bude aj priemerná rýchlosť, predovšetkým v Košickej kotline a Východoslovenskej nížine dosiahne silu prudkého až búrlivého vetra,“ priblížili meteorológovia. Vietor začne slabnúť v nedeľu večer (12. 12.), na východe výraznejšie až v pondelok (13. 12.).

V oblasti Zemplína tiež SHMÚ upozorňuje na zrážky, tie by ale nemali byť výdatné.

„V noci na pondelok budú postupne snehové, a tak sa vplyvom vetra môžu vytvárať aj snehové jazyky, výnimočne záveje,“ doplnili meteorológovia. Pre veterné počasie sa však podľa nich môžu snehové jazyky tvoriť aj v oblastiach bez zrážok, no už s vytvorenou snehovou prikrývkou. „Výnimočne môžu aj padať konáre/stromy v kombinácii s ťažkým snehom a silným vetrom,“ odporučilo SHMÚ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM