Aktualizované ELA Správy Rôzne

Slovensko zasiahnu BÚRKY: Meteorológovia nevylučujú ani padanie KRÚP

Už o niekoľko hodín sa treba na našom území pripraviť na búrky, pričom nie je vylúčené ani to, že búrky, ktoré sa vyskytnú budú výraznejšie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahnu BÚRKY: Meteorológovia nevylučujú ani padanie KRÚP
Zdroj: iMeteo.sk/Helena Mikulášiková

Počas včerajších večerných hodín sa nad Nemeckom, predovšetkým v oblasti Bavorska sformoval veľmi výrazný búrkový systém. Ten bol taký výrazný, že dokonca sa vytvorilo bow echo. Išlo o najvýraznejší búrkový systém v našej oblasti od začiatku roka, informuje portál iMeteo.sk.

Prídu zrážky

Zrážkové pole sa aktuálne nasúva nad naše územie a prinesie dážď, najmä do oblasti severozápadného Slovenska. Dážď veľa zrážok neprinesie a bude významný najmä v tom, že zvlhčí vzduch.

„To spôsobí, že počas dňa, keď len čiastočne vykuknú slnečné lúče sa začne vzduchová hmota výraznejšie labilizovať a v tejto labilnej vzduchovej hmote sa budú tvoriť búrky. Búrky dnes hrozia v mnohých štátoch Európy a vysoká pravdepodobnosť je aj na našom území,“ dodáva iMeteo.

Búrky čakajte najmä popoludní

Prvé prehánky a búrky začnú za zrážkovým polom vznikať okolo 12:00 v oblasti Moravy a západného Slovenska. Postupovať by mali východným až juhovýchodným smerom.

K výraznejšiemu rozšíreniu búrkovej činnosti dôjde okolo 14:00 až 15:00 a intenzívna búrková činnosť by mala pretrvávať zhruba do 20:00.

„Pri búrkach bude dochádzať k výskytu prívalových zrážok, no nemožno vylúčiť ani výskyt krúp. Vzhľadom na výraznú dynamiku však nie sú vylúčené ani extrémnejšie nebezpečné poveternostné javy,“ dodáva iMeteo.

Búrky očakávajte predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Vyskytnúť sa však môžu aj v Banskobystric­kom kraji.

Platia výstrahy

Aktualizované 12:30 Búrky môžu v sobotu popoludní potrápiť najmä západ Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal najnižší stupeň výstrahy.

Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou od 20 do 30 milimetrov, tiež s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Ich výskyt je však málo pravdepodobný.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ priblížil SHMÚ na svojom webe s tým, že pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie.

Výstraha je predbežne vydaná od 15.00 h do 20.00 h pre celý Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj. Tiež pre okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce a Šaľa.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM