Aktualizované Zo Slovenska

Slovensko zasiahol búrlivý VETRISKO! V týchto okresoch platí druhá NAJVYŠŠIA výstraha

Začiatok pracovného týždňa priniesol poriadne búrlivý vietor. Pozrite si, v ktorých okresoch bude najhoršia situácia.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko zasiahol búrlivý VETRISKO! V týchto okresoch platí druhá NAJVYŠŠIA výstraha
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V pondelok treba na mnohých miestach Slovenska rátať so silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Nízke teploty

Pre nízke teploty v okrese Čadca bola vydaná výstraha prvého stupňa. Na severe Slovenska treba počítať so snehovými jazykmi a závejmi, vydaná bola výstraha prvého stupňa. Vietor na horách sa môže vyskytnúť v okresoch na severnom a strednom Slovensku, kde bola vydaná výstraha druhého aj prvého stupňa. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

Pripravte sa na silný vietor

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom v okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Prešovského kraja. Vietor sa tam môže pohybovať rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu. V okresoch Brezno, Gelnica, Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves a Trebišov vydal SHMÚ pred vetrom výstrahu druhého stupňa. Rýchlosť vetra tam môže dosahovať 85 až 105 kilometrov za hodinu.

V okrese Čadca treba celý deň rátať s nízkymi teplotami od –15 do –19 stupňov Celzia. SHMÚ pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

Extrém na horách

SHMÚ upozornil na snehové jazyky a záveje na severnom Slovensku, kde vydal výstrahu prvého stupňa. V okresoch severného a stredného Slovenska sa môže vyskytnúť vietor na horách.

V okresoch Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina môže vietor na horách dosahovať rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Vydaná bola výstraha prvého stupňa. V okrese Brezno bola pred vetrom na horách vydaná výstraha druhého stupňa. Jeho rýchlosť môže v nárazoch dosahovať 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Hydrológovia informovali, že v okresoch Senica, Trebišov- bez Roňavy a Michalovce platí výstraha druhého stupňa pred povodňami. V okresoch Malacky, Skalica a Bánovce nad Bebravou platí pred povodňami výstraha prvého stupňa.

Hlásia prvé škody

Hasiči v Košickom kraji mali v súvislosti so silným vetrom od nedele (7. 1.) rána počas 24 hodín viac ako 30 výjazdov. „Najhoršia situácia je v meste Košice a v okrese Košice-okolie. Vo väčšine prípadov ide predovšetkým o popadané a nalomené stromy, ktoré zasahujú do miestnych komunikácií, prípadne ohrozujú motorové vozidlá,“ uviedla pre TASR v pondelok dopoludnia hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Pri popadaných stromoch došlo aj k poškodeniu zaparkovaných motorových vozidiel. Na jedno auto dopadol vyvrátený strom pri bytových domoch na ulici Povstania českého ľudu v Košiciach.

K výjazdom hasičov patrili aj poškodená alebo odtrhnutá strešná krytina, spadnutý billboard či poškodený telefónny stĺp.

„Zranenia neboli hlásené žiadne,“ uviedla hovorkyňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Vyčíňanie vetra v Košiciach
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM