Aktualizované ELA Správy Zo Slovenska

Slovenskom sa prehnala SUPERCELA! Prišli bleskové POVODNE, domy zaliala voda

Prvé dnešné búrky sa ešte len začali tvoriť a už prinášaj nebezpečné javy. Na severovýchode Slovenska úradovala supercela.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskom sa prehnala SUPERCELA! Prišli bleskové POVODNE, domy zaliala voda
6
Galéria

Prvé búrky vznikli dnes na severovýchode Slovenska a práve tam sa aj v priebehu hodiny vytvorila supercela. Búrky už priniesli prvé stovky bleskov a mimoriadne vysoké úhrny.

Krúpy do 5 cm

Táto búrka je mimoriadne nebezpečná, podľa odrazivosti na radarových snímkoch vidieť, že z nej mohli padať aj 5 cm krúpy, informuje iMeteo.sk.

„Zasiahla oblasť od okolia Bardejova až po poľské územie. Lejak, ktorý zasiahol oblasť bol veľmi intenzívny. Podľa údajov zo zrážkomerov spadlo za krátky čas takmer 40 mm zrážok,“ dodáva iMeteo.

Táto búrka už síce pomaly slabne, no stále sa tvoria nové búrkové jadrá a tak tomu bude až do večera. S búrkami dnes počítajte hlavne na strednom a východnom Slovenku.

Nebezpečné javy počas búrok

Dnešné búrky sú na strednom Slovensku prevažne stacionárne a preto tam hrozia vysoké úhrny a lokálne zatopenia. Na východe, na Spiši a Šariši, zase budú vznikať silné búrky podobné tejto supercele, teda tam očakávajte aj krúpy a silný vietor.

Aktualizované: Búrky s krúpami môžu v nedeľu (2. 7.) popoludní potrápiť obyvateľov žijúcich v Prešovskom a Košickom kraji. O vydanom najnižšom stupni výstrahy informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Pravdepodobnosť výskytu búrok je malá. Sprevádzať ich podľa SHMÚ môže prudký lejak s intenzitou od 20 do 30 milimetrov zrážok v priebehu 30 minút. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

Povodne

Aktualizované 19:32 Vo viacerých obciach okresu Bardejov boli v sobotu vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity. Ako TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, v severnej časti povodia Tople a čiastkovom povodí Kamenca v okrese Bardejov došlo následkom lejakov k vzostupu Kamenca a jeho prítokov Rosúckej vody a Regetovskej vody.

Po sobotňajšej prietrži mračien vyhlásil starosta Zborova v okrese Bardejov Ján Šurkala popoludní v obci tretí stupeň povodňovej aktivity.

Ako uviedol pre TASR, voda začala najskôr z jedného kanála zalievať cestu prvej triedy na Duklianskej ulici a potom prišla kritická situácia na ulici Osloboditeľov.

„Momentálne ešte kulminuje voda v hlavnom toku Kamenci. Voda ide z Becherova a Chmeľovej. Tam je najpostihnutejšia Sokolská ulica. Ľudia tam majú vodu v dvoroch a pivniciach, takže toto teraz riešime,“ povedal Šurkala.

Škody podľa jeho slov práve analyzujú, obecný majetok zatiaľ poškodený nebol. „Boli nejaké cesty zaliate, čiže toto musíme si zanalyzovať, či ich náhodou voda nepoškodila,“ skonštatoval starosta.

Povodeň v obci Zborov, okres Bardejov
6
Galéria
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM