Webnoviny - Svet

Slovenský reprezentačný dom vo Vancouveri otvorený

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

VANCOUVER 12. februára (WEBNOVINY) – Slovenský reprezentačný dom vo Vancouveri, dejisku XXI. zimných olympijských hier, je od štvrtka 11. februára oficiálne otvorený. Pásku v národných bielo-modro-červených farbách slávnostne prestrihli v jednom okamihu štyri osobnosti – prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Bondra, bývalá kanadská šampiónka v krasokorčuľovaní a strieborná zo ZOH 1972 v Sappore Karen Magnussenová a kanadská politička Naomi Jamamotová. Na otvorení SRD, ktorý slúži tradične na celosvetovú prezentáciu krajiny spod Tatier, chýbal pôvodne avizovaný minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák. Jeho let do Vancouveru pre zlé poveternostné podmienky posunuli, a preto sa v čase otvorenia nachádzal ešte len v lietadle nad Calgary. Zo športovcov, ktorí budú Slovensko reprezentovať na druhých zimných olympijských hrách na kanadskej pôde v histórii, si štvrtkový slávnostný večer v centre Vancouveru nenechali ujsť hokejisti, sánkarky a bobisti. „Kanada a Slovensko sú veľkosťou úplne odlišné, no predsa majú niečo spoločné. Majú športovcov, ktorí chcú dosiahnuť niečo veľké a sú preto ochotní veľa obetovať,“ povedal pri otvorení SRD prezident SOV František Chmelár. Práve na jeho popud sa medzi hosťami nakrátko objavil aj bývalý skvelý srbský basketbalista, dvojnásobne strieborný olympionik Vlade Divac. „Pozval ma sem František Chmelár, s ktorým sme dobrí priatelia,“ uviedol ešte stále 216 cm vysoký Divac, ktorý je súčasným šéfom národného olympijského výboru Srbska.

Začiatky tradície Slovenského reprezentačného domu (SRD) na olympijských vrcholoch siahajú do roku 1998, keď mal premiéru na ZOH v japonskom Nagane. Doteraz fungoval ako klubová zóna pre pozvané osobnosti z politického, kultúrneho a športového prostredia. Vo Vancouveri bude mať premiéru verejná – public zóna pre všetkých účastníkov ZOH, ktorí budú chcieť navštíviť „malé Slovensko“ v centre diania ZOH 2010. Tentoraz ho situovali do budovy Vancouver International Film Center na Seymour Street. V SRD, ktorý bude otvorený v čase ZOH denne od 12.00 do 24.00 h, dostane priestor aj slovenská kultúra. V jeho priestoroch sa uskutočnia koncertné a divadelné vystúpenia v podaní jedinečného hudobného zoskupenia Cigánski diabli, svetoznámeho slovenského míma Milana Sládka, nezameniteľného Radošinského naivného divadla, reprezentanta vážnej hudby – hudobného virtuóza, violončelistu Jozefa Luptáka či divadelného zoskupenia Teatro Tatro s predstavením „Zázračný divadelný automat“. Hostiteľkou kultúrnych večerov bude populárna slovenská moderátorka Alena Heribanová, ktorá moderovala aj jeho slávnostné otvorenie.

Návštevníci SRD sa môžu tešiť aj na tradičné slovenské jedlá a nápoje. V ponuke budú rôzne druhy syrov, kvalitné víno a aj čapované pivo. V priestoroch Slovenského reprezentačného domu počas olympijských sviatkov nebýva núdza ani o stretnutia s osobnosťami športového a spoločenského života. V minulosti nimi boli napríklad bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch či monacký princ Albert.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM