Futbal

Slovenských futbalistov čaká náročný zápas: Chorvátov chcú zdolať agresivitou

Slovenskí futbalisti budú v septembrovej kvalifikácii EURO 2020 v mimoriadne dôležitom centre diania E-skupiny. V tomto asociačnom termíne v nej odohrajú dva zápasy s priamymi konkurentmi v boji o postup a tie s veľkou pravdepodobnosťou rozhodujúcim spôsobom rozdajú postupové karty.

Ilustračný obrázok k článku Slovenských futbalistov čaká náročný zápas: Chorvátov chcú zdolať agresivitou
13
Galéria
Zdroj: TASR

Zverenci trénera Pavla Hapala sa najprv stretnú v piatok 6. septembra v Trnave s vicemajstrami sveta Chorvátmi (20.45 h), o ďalšie tri dni potom v Budapešti s Maďarmi (20.45 h).

Slovenská“ skupina je zatiaľ najvyrovnanejšia zo všetkých desiatich v boji o ME, čo sa aj dalo očakávať, keďže sú v nej až štyria účastníci ME 2016 vo Francúzsku. Každý v nej už má na konte prehru. Slováci majú po troch zápasoch na konte šesť bodov, doma zdolali Maďarsko 2:0, na pôde Walesu prehrali 0:1 a v Azerbajdžane zvíťazili vysoko 5:1. Maďarsko je líder tabuľky s deviatimi bodmi, odohralo však o zápas viac. Chorvátsko je tretie, má rovnako ako SR šesť bodov.

Výber kouča Zlatka Daliča doma zvíťazil nad Azerbajdžanom i Walesom, no prehral v Budapešti. Pred duelom v Trnave tak „vatreni“ môžu cítiť zvyšujúci sa tlak a je otázne, či im ten pri ich „balkánskej“ mentalite pomôže alebo uškodí. Český tréner SR Pavel Hapal v tom má jasno.

„To ide úplne mimo nás. Videl som ich zápasy, vytrápili sa skôr v domácich, ako v zápase v Maďarsku, kde odohrali veľmi dobrý duel, no s nepriaznivým výsledkom. Oni majú takú kvalitu, že my absolútne nič nemôžeme podceniť a nemôžeme sa spoľahnúť, že by im ich mentalita nejako uškodila. Sústredíme sa na seba a verím, že s podporou našich fanúšikov sme schopní ich zdolať. Skupina je nesmierne vyrovnaná a verme, že budeme šťastnejší,“ povedal 50-ročný kouč, ktorý ešte zápas s Chorvátmi neoznačil ako kľúčový v boji o šampionát: „Berieme to zápas od zápasu, uvidíme, aký výsledok uhráme v tom prvom. O postupe na ME sa bude rozhodovať možno až v posledných zápasoch. Tento dvojzápas je nesmierne dôležitý pre vývoj v skupine. Kľúčovejší ale môže byť zápas s Maďarskom, lebo s ním už máme jeden víťazný duel odohraný. Prípadný priaznivý výsledok by nás vo vzájomnej bilancii posunul pred Maďarsko a zápas v Chorvátsku ešte budeme mať aj v novembri. Každopádne však budeme chcieť v oboch súbojoch zvíťaziť. To je náš cieľ.“

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Slováci sa v júni v Baku prezentovali veľmi kvalitným výkonom, na ktorý chcú teraz nadviazať. Ako sa dotkne základnej zostavy je ale tiež otázne. „Po zápase v Azerbajdžane som bol z výkonov hráčov nadšený a z tej zostavy by sme sa mohli odraziť. Lenže od neho už utieklo toľko času, že my musíme zistiť, v akej forme sú hráči aj z hľadiska momentálnej hernej vyťaženosti. Chorváti sa pasujú do pozície favorita skupiny. Maďari nám však ukázali návod. Vo veľkom futbale sa dá hrať s každým. Žiadnemu mužstvu nevonia agresívny protivník a to bolo markantné aj v tom zápase, a preto Maďari zvíťazili,“ dodal Hapal.

Silu súpera si dobre uvedomuje aj brankár Newcastle United Martin Dúbravka, ktorý tiež zdôraznil, že sa na slovenskom mužstve musí prejaviť dobrá atmosféra po vysokej výhre v Azerbajdžane 5:1.

„Čaká nás mimoriadne náročný dvojzápas, ktorý pravdepodobne napovie, akým smerom sa bude skupina uberať. Pevne verím, že pohodu a kvalitu, ktorú sme ukázali v poslednom zápase v Azerbajdžane si prenesieme aj do tohto dvojzápasu. Ja idem od zápasu k zápasu a najdôležitejší je vždy pre mňa ten prvý. Ten má absolútnu prioritu. Neoznačil by som ho však za zápas roka, resp. celej kvalifikácie. To potom dokáže zbytočne zväzovať nohy. Sme dostatočne skúsení na to, aby sme sa v hlavách nastavili na to, že je to dôležitý zápas s veľmi kvalitným súperom, ktorý veľa napovie. Skupina je veľmi vyrovnaná. Hráme s vicemajstrami sveta a potom s Maďarmi, ktorí ukázali silu. My hráme prvý zápas doma a využiť domáce prostredie by bolo veľmi fajn. Verím, že ich potrápime a vyhráme,“ vyjadril sa 30-ročný bývalý hráč Žiliny či Sparty Praha.

Balkáncom budú chýbať opory stredopoliar Ivan Rakitič z FC Barcelona aj útočník Andrej Kramarič z Hoffenheimu. „Vždy to niečo znamená, keď chýba nejaký hráč. A Rakitič je jeden z kľúčových, takže to určite niečo zmení. Musíme sa však sústrediť iba na seba. My musíme dokázať našu silu, a že ich doma dokážeme zdolať. Ja si myslím, že Chorváti sú súper, ktorý môže jeden zápas vyhrať s hocikým a potom aj s hocikým prehrať. My nemôžeme doma strácať body. Máme to dobre rozbehnuté a verím, že na konci sa budeme tešiť,“ prezentoval svoj názor obranca Interu Miláno Milan Škriniar.

Slováci majú v ére samostatnosti s Chorvátmi vyrovnanú bilanciu 2–2–2 pri skóre 8:8. Všetky zápasy boli prípravné. Duel, ktorý bude ako hlavný arbiter rozhodovať Nemec Felix Brych odvysiela v priamom prenose RTVS. Štadión Antona Malatinského je už vypredaný.

5. kolo kvalifikácie EURO 2020

Trnava

Slovensko – Chorvátsko /piatok 6. septembra o 20.45 h., rozhodcovia: Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp (všetci Nem.)

Tabuľka E-skupiny:

Poradie Tím Body
1. Maďarsko 9
2. Slovensko 6
3. Chorvátsko 6
4. Wales 3
5. Azerbajdžan 0
4. kolo kvalifikácie EURO 2020:  Azerbajdžan - Slovensko 1:5 (1:3)
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM