Správy

Slovo roka 2019: Podľa Oxfordského slovníka je to výraz "klimatické ťažkosti"

Britské vydavateľstvo Oxford Dictionaries vyhlásilo frázu "klimatické ťažkosti" (climate emergency) za svoje slovo roka.

Ilustračný obrázok k článku Slovo roka 2019: Podľa Oxfordského slovníka je to výraz "klimatické ťažkosti"
Zdroj: TASR

Víťazné slovné spojenie tak porazilo ďalšie výrazy súvisiace s klimatickou tematikou ako „klimatická kríza“ (climate crisis), „eko-úzkosť“ (eco-anxiety) či „pocit hanby z lietania“ (flight shame).

Zastavenie klimatických zmien

Oxfordský slovník definuje víťaznú frázu ako „situáciu, ktorá si vyžaduje neodkladné konanie s cieľom znížiť alebo zastaviť klimatické zmeny a predísť potenciálne neodvrátiteľnému poškodeniu životného prostredia, ktoré z toho vyplýva“.

Výraz bol zvolený preto, že odráža „mravný základ, náladu alebo predmet záujmu“ roku 2019 s „trvalým potenciálom ako termín kultúrneho významu“, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

„Náš výskum odhaľuje preukázateľný nárast výskytu daných výrazov, ktoré ľudia používajú v bežnej reči na vyjadrovanie informácií a myšlienok týkajúcich sa klímy,“ uvádza sa vo vyhlásení Oxford Dictionaries.

Najdiskutovanejší termín roka

Údaje z korpusu Oxfordského slovníka angličtiny (OEC) ukazujú, že predmetný výraz vzišiel z relatívnej nezrozumiteľnosti a postupne sa stal jedným z najvýznačnejších a najdiskutovanejších termínov roka.

Jazyk súvisiaci s klímou a životným prostredím dominoval aj na užšom zozname tohto britského vydavateľstva s výrazmi ako „vymretie“ (extinction), „čistá nulová spotreba“ (net-zero) alebo „rastlinná báza“ (plant-based).

Konkurenčný slovník Collins English Dictionary predtým vyhlásil za svoje slovo roka výraz „klimatický štrajk“ (climate strike), tvrdiac, že jeho odborníci na slovnú zásobu zaznamenali stonásobný nárast v jeho používaní v roku 2019.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM