Zo Slovenska

Sme tak bohatí? Slováci bývajú najdrahšie v rámci V4 a ceny bytov budú ešte rásť

V porovnaní s ročnými nákladmi na bývanie v rámci V4 takisto Slovensko viedlo.

Ilustračný obrázok k článku Sme tak bohatí? Slováci bývajú najdrahšie v rámci V4 a ceny bytov budú ešte rásť
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Slováci bývajú najdrahšie v rámci krajín V4. Ročné náklady na bývanie na Slovensku v priemere predstavujú 2680 eur. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Wood&Company, ktorá vychádzala z najnovších údajov Eurostatu za rok 2019 a 1. polrok 2020.

Ako ďalej vyčíslila spoločnosť, náklady na bývanie ukrajujú Slovákom z ich rodinných rozpočtov takmer štvrtinu, čo je v rámci EÚ najvyšší podiel.

Drahá strecha nad hlavou

V týchto výdavkoch sú zahrnuté nájomné, údržba a oprava obydlí, energie, dodávka vody a iné služby pre domácnosti, ako je napríklad odvoz odpadu.

„V roku 2019 podiel výdavkov na bývanie z celkových spotrebných výdavkov predstavoval 24 %,“ uviedla analytička spoločnosti Eva Sadovská s tým, že priemer krajín EÚ bol vlani na úrovni 19 %.

„Nižšie úrovne ukazovateľa dosiahli všetci naši susedia z V4. V prípade Maďarska bol podiel 15 %, v Poľsku 17 % a v Českej republike 21 %,“ dodala analytička.

V porovnaní s ročnými nákladmi na bývanie v rámci V4 takisto Slovensko viedlo (2680 eur).

„V Maďarsku na obyvateľa pripadala suma 1316 eur, v Poľsku 1608 eur. Najbližšie k úrovni SR má Česká republika s 2557 eurami na obyvateľa,“ vyčíslila Sadovská.

Patríme k lacnejším

Pre porovnanie však dodala, že najvyššie ročné výdavky na bývanie mali vlani napríklad obyvatelia Fínska, Dánska a Luxemburska (od 6200 do 8200 eur), naopak, najmenej za bývanie ročne zaplatili Bulhari (necelých 1100 eur).

Slovensko však v rámci EÚ patrí medzi lacnejšie krajiny, čo sa týka cien položiek bývania. Ceny položiek a služieb súvisiacich s bývaním (napríklad energie, nájomné, údržba a oprava) sú v EÚ v priemere o 31 % vyššie ako na Slovensku. V rámci V4 je ale cenová hladina bývania na Slovensku stále najvyššia.

„Oproti Slovensku sú výdavky súvisiace s bývaním v Poľsku nižšie o 47 %, v Maďarsku o 38 % a v Česku o sedem percent,“ vyčíslila analytička.

„Slovensko zároveň počas prvej polovice roka 2020 zaznamenalo 3. najrýchlejší rast cien v oblasti bývania v rámci ekonomík EÚ,“ poznamenala Sadovská.

Za nájomné, údržbu a opravu, elektrinu, teplo, dodávku vody a za zber komunálneho odpadu si Slováci podľa štatistík v priemere priplatili o 3,7 % viac ako vlani. „Najvýraznejšie zvyšovanie cien nastalo pri zbere odpadu, a to o vyše 14 %,“ skonkretizovala analytička. Práve pri tejto položke očakáva Sadovská ďalší nárast.

Ceny bytov budú rásť

Ceny bytov v polovici tohto roka oproti minulému kvartálu aj napriek kríze vzrástli v priemere o 3,6 %. Upozornili na to analytici spoločnosti Nehnuteľnosti.sk. Očakávajú, že tento trend môže pokračovať aj naďalej. Naopak, ceny nájmov v 2. kvartáli klesali.

„Ceny dvojizbových bytov sa oproti 1. štvrťroku zvýšili o 4,26 %, čo môžeme považovať za stále vysoké tempo rastu, najmä ak zvážime situáciu a okolnosti počas jari,“ zdôvodnili analytici.

Priemerná cena v tomto segmente sa v metropole Slovenska zastavila na čísle 161-tisíc eur.

„Priemer ostatných krajských miest je tesne pod úrovňou 100-tisíc eur,“ dodali na porovnanie s tým, že rozdiel medzi Bratislavou a inými krajskými mestami je naďalej priepastný.

„Najväčší medzikvartálny nárast bol zaznamenaný v Trnave, kde priemerná cena dvojizbových bytov prekročila hranicu 100-tisíc eur. Naopak, pokles o 3000 eur bol zaznamenaný v 5. bratislavskom okrese, kde sa cena ustálila a osciluje už niekoľko kvartálov okolo ceny 150-tisíc eur,“ podotkla spoločnosť.

V prípade nájmov sa podľa analytikov rozkývala základná rovnica trhu, a to najmä v hlavnom meste. Poklesol dopyt a narástla ponuka.

„To sa takmer okamžite prejavilo v miernom poklese ceny,“ uviedli analytici. Príčinou je podľa nich odchod študentov, zahraničných pracovníkov, ale i menej turistov, pre ktorých sú určené byty na krátkodobý prenájom. Najviac sa to prejavilo v okrese Bratislava 1.

„Dlhodobé budovanie širokej ponuky bytov určených na prenájom má v Bratislave za sebou prvý rozsiahly šok, z ktorého sa bude spamätávať spolu so zvyškom ekonomiky pravdepodobne dlhšie obdobie,“ uzavreli analytici.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM