Anton Hrachovský Krimi

Smrť poľského skialpinistu (†26) v Tatrách: Osudnou sa mu stala odtrhnutá lavína

V Žiarskej doline spadla lavína. Zasypala dvojicu Poliakov, ktorí ju odtrhli.

Ilustračný obrázok k článku Smrť poľského skialpinistu (†26) v Tatrách: Osudnou sa mu stala odtrhnutá lavína
Zdroj: TASR

Jeden z Poliakov to neprežil. Dvojica skialpinistov vystupovala na Prostredný grúň smerujúc do Smutného sedla. Lavína mala odtrh približne 300 metrov a dĺžku 200 metrov, informovali horskí záchranári na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Viac ako meter pod povrchom

Zasypaní boli obaja skialpinisti – jeden len čiastočne do pása, druhého zasypala lavína celkom. „Čiastočne zasypanému sa podarilo z lavíny vyhrabať a pomocou lavínového vyhľadávača našiel kolegu, ktorý bol 1,5 metra hlboko,“ priblížila Horská záchranná služba (HZS).

Vrtuľník nemohol pomôcť

Na miesto smerovala skupina horských záchranárov zo Žiarskej doliny a aj horský záchranár zo Strediska lavínovej prevencie, ktorý bol v tom čase v teréne neďaleko miesta pádu lavíny. O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári, ktorí z heliportu v Starom Smokovci zobrali horského záchranára a spoločne smerovali do Žiarskej doliny. Poveternostné podmienky však nedovolili posádke vrtuľníka dostať sa na miesto.

„Pozemná skupina záchranárov po príchode začala s resuscitáciou, ktorá nebola úspešná. Žiaľ, aj napriek snahe deviatich profesionálnych a šiestich dobrovoľných záchranárov sa 26-ročného Poliaka zachrániť nepodarilo,“ dodali horskí záchranári. HZS v tejto súvislosti pripomína, že vo všetkých horských oblastiach pretrváva tretí stupeň lavínového nebezpečenstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM