Správy

Smutné prvenstvo za rok 2017: V BBSK sa stalo až 11 smrteľných pracovných úrazov

Smutná štatistika prišla z prostredia inšpektorátu práce. Rok 2017 v Banskobystrickom kraji nesie v oblasti pracovných úrazov smutné prvenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Smutné prvenstvo za rok 2017: V BBSK sa stalo až 11 smrteľných pracovných úrazov
Zdroj: TASR

Inšpektorát práce Banská Bystrica (IPBB) eviduje až 11 smrteľných pracovných úrazov a 16 závažných pracovných úrazov. Väčšina z nich vznikla v odvetviach poľnohospodárstva, lesníctva, stavebníctva a v priemyselnej výrobe. Konštatoval to vo štvrtok Miroslav Benč, vedúci inšpektor práce a hovorca IPBB.

Ako Benč vysvetlil, rozlišujú tri druhy úrazov. Registrované pracovné úrazy, ktoré nemajú až takú veľkú závažnosť, potom sú to závažné pracovné úrazy s ťažkou ujmou na zdraví, kde ide o vážne poškodenie zdravia, a tým najtragickejším typom sú smrteľné úrazy.

V roku 2016 evidovali 17 závažných pracovných úrazov a tri smrteľné. Vlaňajší rok bol v tomto smere najhorší za posledných desať rokov.

Podľa Benča sú však prípady, a vonkoncom nie ojedinelé, keď sa smrteľný pracovný úraz stane živnostníkovi, čiže osobe, ktorá vykonáva činnosť na vlastnú zodpovednosť, a teda nie je zamestnanec. Dozvedajú sa o nich od polície, ktorá ich prešetruje.

„Vtedy nám náš kompetenčný rámec neumožňuje vyšetrovať také skutočnosti ako pracovný úraz. Každopádne už len z preventívneho hľadiska u takých subjektov a organizácií, kde úraz vznikol, kontrolu vykonáme. Urobíme ju z vlastného rozhodnutia ako previerku, ktorú si sami určíme, aby sme zistili, či z hľadiska systému práce a činnosti danej organizácie nedochádza k porušovaniu predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ uviedol Benč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM