Mário Hudák Regióny

Smutný turizmus v Bardejove. Vyrieši ho akčný plán a päť miliónov eur?

V Bašte diskutovali poslovia zmeny - vládne expertky pre štátny akčný plán.

Ilustračný obrázok k článku Smutný turizmus v Bardejove. Vyrieši ho akčný plán a päť miliónov eur?
Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Iveta Niňajová a Katarína Smatanová z expertnej skupiny Splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov, kde sa „vďaka“ vysokej nezamestnanosti dostal aj Bardejov, vo štvrtok navštívili mesto. Pozreli si Zborovský hrad, Kláštorný park a židovské Suburbium a diskutovali v kultúrno-komunitnom centre Bašta s tretím sektorom, podnikateľmi, architektmi, novinármi, zástupcami obcí a mesta.

Lokálni hráči

„Témou dnešného debatného stretnutia je cestovný ruch a kultúrne dedičstvo. Pozvanie prijali aj viacerí predstavitelia neziskových organizácií. Budeme sa snažiť hľadať spoločnú reč a prispieť k tvorbe akčného plánu pre náš okres,“ povedal organizátor stretnutia z občianskeho združeina Bardejov.travel Milan Škorupa.

„My sme tu dnes za oblasť kultúrneho dedičstva a cestovného ruchu. Cieľom prvej návštevy je dať dohromady všetkých lokálnych hráčov a poradiť im. Aby si vedeli sadnúť a povedať, aký hlavný potenciál vidia pre budúci rozvoj okresu a mesta. Navrhnúť riešenia a porozprávať sa o víziách,“ povedala pred diskusiou v Bašte pre médiá Katarína Smatanová.

Silná komunita

„Bardejov je špecifický v dvoch veciach. Po prvé je tu obrovský historický, kultúrny a prírodný potenciál. A po druhé, v žiadnom slovenskom regióne a už vôbec nie v „najmenej rozvinutom“, sme doteraz nevideli takú silnú základňu komunitných združení. Teda občianskych združení a neziskových organizácií, ktoré robia fantastické aktivity. A tieto projekty a aktivity by sa mali podporiť aj v rámci akčného plánu,“ povedala Smatanová.

Potom sa už odprezentovali bardejovské občianske združenia Bardejov.travel, Kandeláber, Vita in Suburbium, Združenie na záchranu Zborovského hradu, Different, ŠOK zo Zborova, mestská Komunitná nadácia a obec Raslavice.

Poslovia zmeny

„Berte nás ako poslov zmeny. Našim cieľom je spoznať tunajší potenciál a vaše priority. Podporiť a nasmerovať vaše aktivity zdola do procesu akčného plánu pre okres. Technicky je našim kontaktom prednosta Okresného úradu. Následne vznikne miestna Lokálna rozvojová rada. Akčný plán potom pre všetky subjekty územnej spolupráce – samosprávy, občianske združenia, neziskové organizácie a podnikateľov prináša zo štátneho rozpočtu fyzicky päť miliónov eur v priebehu piatich rokov. Tie pôjdu na projekty, ktoré sa v akčnom pláne schvália,“ vysvetlila v úvode diskusie Katarína Smatanová.

To znamená, že každý jeden subjekt môže na čokoľvek podať projekt. A vy ako kultúrne podhubie Bardejova by ste v tej lokálnej rade mali byť určite zastúpení. Nad lokálnou radou potom funguje Rozvojová rada doplnená o pracovníkov ministerstiev. A medzitým to ešte posudzujeme naša osemčlenná expertná skupina,“ dodala expertka.

Mesto to nevie

Potenciál turistického ruchu, ktorý má mesto, nie je zďaleka využitý. Prístup mesta je taký budovateľský, radi opravujú pamiatky a tak ďalej. Čo sa týka akčného plánu, a hlavne tých, ktoré tu boli predtým, som veľmi skeptický, pretože ak boli riadené zhora, buď skončili fiaskom, alebo veľkou zlodejinou,“ povedal v diskusii viceprimátor Bardejova Vladimír Savčinský.

Ako efektívne využité peniaze vidí Savčinský zapojenie neziskoviek a združení zdola, zvyšovanie kapacít v cestovnom ruchu a tiež väčšie zapojenie Rómov. Predstava, že cestovný ruch bude organizovať mesto, podľa neho jednoducho fungovať nebude.

Nešťastné komunikácie

„Mesto má v šuflíku strategický plán cestovného ruchu, ktorý vôbec nefunguje. Videl som už desiatky všelijakých plánov a tony popísaného papiera. Ale je dobré, že tu takto sedíme, je to prvý krok a zlepšiť by sa mala hlavne komunikácia,“ povedal šéf OZ Different František Maxin.

Podľa vedúceho mestského oddelenia kultúry Martina Chomu je problém bardejovského cestovného ruchu v nedostatku kvalitných ciest. „Problém s cestami riešime pätnásť rokov a stále sme v podstate len na tých vlásočniciach. Pokiaľ sa toto nezmení, môžeme tu mať sebalepšie nápady. Pretože aj ten Poliak, ak práve nie je na ceste prvej triedy, nechce sme až tak veľmi prísť,“ komentoval problém cestovného ruchu.

„V Bardejovskom okrese je jedna z najdlhšich a najhustejších sietí ciest tretej triedy, úplne ideálnych pre rozvoj cykloturistiky, nič špeciálne tu netreba stavať. Jediný problém je bezpečne sa dostať von z mesta, sú tu totiž kritické plus mínus desaťkilometrové úseky v každom smere. A miesto prvého kontaktu, autobusová stanica, to je jednoducho hrôza,“ komentoval organizátor stretnutia Milan Škorupa.

V bardejovskej Bašte sa riešil akčný plán
4
Galéria
Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM