Aktualizované Erik Bojničan Zo Slovenska

SNS nominuje do vlády Gajdoša, Matečnú a Plavčana

Strana SNS nominuje do vlády na post ministra obrany Petra Gajdoša, za ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a na post šéfa rezortu školstva Petra Plavčana. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder SNS Andrej Danko, ktorý kandiduje na post predsedu Národnej rady SR.

Ilustračný obrázok k článku SNS nominuje do vlády Gajdoša, Matečnú a Plavčana
Zdroj: TASR

Štyri strany budúcej koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dnes popoludní podpíšu koaličnú zmluvu. V stredu (23.3.) sa uskutoční ustanovujúca schôdza NR SR, po ktorej súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) podá do rúk prezidenta Andreja Kisku demisiu. Vzápätí Fico podá hlave štátu návrh na zloženie novej vlády. Smer-SD v nej bude mať deväť zástupcov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného.

Danko potvrdil, že všetci traja nominanti sú nestraníci a odborníci vo svojom rezorte. „Stranícka knižka nebola podmienkou. SNS nenominuje podľa straníckych pozícií, ale nominuje odborníkov z jednotlivých rezortov, ktorí možno často snívali o tom, ako by rezort zmenili, ak by mali tú moc. Dnes tú šancu týmto ľuďom dávam,“ odkázal šéf SNS.

Matečnú označil za komplexného, vzdelaného a jazykovo pripraveného človeka. Pri Plavčanovi Danko verí, že dokáže zmierniť napätie medzi odborármi a rezortom školstva a zabezpečiť finančné zdroje. Gajdoša považuje za človeka, ktorý na ministerstve obrany pozná každú oblasť. „Práve vojaci sú v našej spoločnosti zanedbávaní, v rezorte najviac trpia,“ myslí si Danko.

Matečná uviedla, že od absolvovania vysokej školy od roku 1987 prešla na ministerstve pôdohospodárstva mnohými funkciami. „Poľnohospodárstvo poznám od východu po západ republiky. Predpokladám, že dôveru naplním do plnej miery,“ uviedla.

Generálporučík Gajdoš zopakoval, že v Ozbrojených silách (OS) SR pracoval viac ako 41 rokov. „Je to o profesionalite a skúsenostiach, ktoré mám. Je to pre mňa výzva, aby som pomohol OS svojou prácou, odhodlaním a čestnosťou na to, aby úlohy OS boli plnené so všetkou cťou,“ povedal.

Plavčan chce podľa svojich slov priniesť do školstva pokoj a stabilitu. Zároveň chce, aby bola práca učiteľov dostatočne ocenená.

Po novinárskych otázkach na niektoré kauzy nominantov SNS do novej vlády Danko požiadal o 100 dní pre nový kabinet a odmietol obviňovanie z vecí, ktoré nie sú pravdivé. „Ak sa ukážu akékoľvek zlyhania, SNS bude mať nulovú toleranciu k akýmkoľvek pochybeniam svojich nominantov,“ do­dal.

Mená štátnych tajomníkov zatiaľ SNS neprezradila. Podľa Danka totiž stále prebiehajú rokovania s potenciálnymi nominantmi na tieto posty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM