Rôzne

Sociálna poisťovňa upozorňuje: Na PN nemôžete svojvoľne meniť miesto pobytu

Niektorí poistenci si neuvedomujú, že počas práceneschopnosti sa nemôžu liečiť kdekoľvek, ale sú povinní zdržiavať sa na mieste zaznamenanom v potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN).

Ilustračný obrázok k článku Sociálna poisťovňa upozorňuje: Na PN nemôžete svojvoľne meniť miesto pobytu
Zdroj: TASR

V prípade, že chcú zmeniť miesto pobytu, musí im to odsúhlasiť ošetrujúci lekár, ktorý poistenca uznal za dočasne práceneschopného a určuje liečebný režim na základe jeho zdravotného stavu.

Ak lekár zmenu miesta pobytu počas PN poistencovi povolí, ten je povinný novú adresu nahlásiť pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá dávku vypláca.

Poistenec zmenu oznámi písomne neformálnym listom najneskôr do ôsmich dní. Okrem zmenenej adresy treba uviesť aj identifikačné údaje poistenca (najmä rodné číslo) a oznámenie podpísať.

Po zmene miesta pobytu je práceneschopný poistenec povinný zdržiavať sa na novo určenom mieste. V potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti vždy môže byť uvedená len jedna adresa.

„Informácie v potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti sú pre Sociálnu poisťovňu dôležité aj preto, lebo kontroluje poistencov podľa uvedeného miesta pobytu. Kontroly sa zameriavajú na dodržiavanie liečebného režimu určeného lekárom,“ uviedol hovorca poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa v prvom polroku 2019 vykonala viac ako 46 000 kontrol dodržiavania liečebného režimu.

Podozrenie z porušenia liečebného režimu vzniklo pri každej štvrtej vykonanej kontrole. Išlo o 11 566 prípadov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM