Klaudia Goncalves Regióny Zo Slovenska

Sokolmi bojujú proti hrabošom: V Siladiciach osádzajú búdky pre dravcov

Zástupcovia Ochrany dravcov na Slovensku v spolupráci so spoločnosťou Západoslovenská distribučná osádzajú na elektrické stožiare búdky pre sokoly myšiare. Cieľom je dostať z polí škodcov.

Ilustračný obrázok k článku Sokolmi bojujú proti hrabošom: V Siladiciach osádzajú búdky pre dravcov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Počas tohto týždňa osádzajú zástupcovia Ochrany dravcov na Slovensku v spolupráci so spoločnosťou Západoslovenská distribučná na elektrické stožiare búdky pre sokoly myšiare. TASR o tom informoval Roman Slobodník z ochranárskej organizácie.

Cieľom je zvýšenie rozmanitosti intenzívne využívanej krajiny a tzv. biologická ochrana polí. „Sokoly sa živia hrabošom poľným, ktorý je škodcom plodín. Práve tým, že dostaneme sokoly na polia, pomôžeme znížiť ich množstvo,“ uviedol Slobodník. Dodal, že inštalovaním búdok sa v spolupráci s Katedrou ekológie a environmentalistiky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre uskutoční aj monitoring dynamiky hraboša.

Celkovo sa bude inštalovať na poliach v okolí Siladíc v okrese Hlohovec 20 búdok a v území budú doplnené aj tzv. barličky pre vtáky.

„Na celom Slovensku je takýchto búdok približne 100. Pri preukázaní pozitívnych výsledkov bude možné minimalizovať chemické prípravky používané na elimináciu hlodavcov a tým získať zdravšiu úrodu,“ doplnil Slobodník.

Pre sokola myšiara rozhodol aj fakt, že na Slovensku je pomerne rozšírený a hniezdi tu 3000 až 5000 párov. „Premnoženia umelo vytvorenými podmienkami sa nemusíme obávať. Sokol totiž kopíruje svojou početnosťou populáciu hrabošov. Keď bude nadbytok hrabošov, sokoly budú početnejší, keď hrabošov ubudne, bude menej aj týchto dravcov,“ vysvetlil ochranár.

Búdky sú veľkosťou prispôsobené pre sokola myšiara tak, aby sa do nich nenasťahovali väčšie dravce. „Do búdok sa nasťahujú takmer výlučne tieto sokoly. Lokalizácia je takisto prispôsobená tomuto druhu. V zahraničí sa vo výnimočných prípadoch stalo, že sa do búdky nasťahovala myšiarka ušatá, druh sovy. Ak by sa tak náhodou stalo, boli by sme ako ochranári radi a z pohľadu potravy by sa nič nemenilo, keďže ich potravu tvoria takisto na 90 percent hlodavce,“ doplnil Slobodník.

Vytváranie nových domovov pre dravce sa realizuje v rámci projektu 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom.

Sokolmi bojujú proti hrabošom: V Siladiciach osádzajú búdky pre dravcov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM