Krimi

Šokujúci prípad: Rodičia chceli predať 12-ročné dievča za 1500 eur

Polícia rieši šokujúci prípad. Vyšetrovateľ obvinil dve ženy a dvoch mužov z Nitry a Zlatých Moraviec zo zločinu obchodovania s ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúci prípad: Rodičia chceli predať 12-ročné dievča za 1500 eur
Zdroj: TASR

Rodičia chceli predať 12-ročné dievča na sobáš, mali za neho dostať 1500 eur. Vyšetrovateľ v tomto prípade obvinil dve ženy a dvoch mužov z Nitry a Zlatých Moraviec zo zločinu obchodovania s ľuďmi. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

„Marek R. a Mária R. (37 a 36 rokov) sa na tom mali dohodnúť so Slavomírom K. a Adrianou K. (obaja 39-roční) a dať im za kúpu dievčaťa 1500 eur,“ ozrejmila Baloghová. Všetkým štyrom podľa jej slov hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov, stíhaní sú na slobode. Prípadom sa zaoberala Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície koncom februára.

Vo februári polícia zasahovala aj v prípade účelového manželstva. Dve Slovenky z Medzilaboriec čelia obvineniu z prevádzačstva. „Tridsaťosemročná žena mala pomáhať 21-ročnej pri organizovaní svadby a cestovaní do škótskeho Glasgowa. Tam sa vydala za 26-ročného občana Pakistanu a mala za to získať 1200 libier,“ priblížila Baloghová. Manžel zase mohol získať možnosť voľného pohybu v krajinách Európskej únie. Slovenkám hrozí väzenie na dva až osem rokov, vyšetrovateľ zatiaľ nenavrhol ich väzobné stíhanie.

Baloghová doplnila, že podobné prípady nie sú pre políciu novinkou. Sobáš sa nedá anulovať, a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov SR. Občanom Slovenska hrozí za fiktívny sobáš podľa jej slov trestná sadzba dva až osem rokov, cudzincom vyhostenie na päť rokov. „Za takýmito prípadmi sú takmer vždy peniaze, prípadne pre cudzincov aj možnosť voľného pohybu v krajinách EÚ,“ dodala.

Sobášne podvody a účelové manželstvá slovenského občana s cudzincom označuje Trestný zákon ako prevádzačstvo a nútené sobáše ako obchodovanie s ľuďmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM