Webnoviny - Svet

SOPK víta zavedenie záväzných stanovísk, chce ich však skôr

WEBNOVINY.SK

Foto: BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Daňovníci by mali mať od začiatku roku 2013 možnosť požiadať daňovú správu o vydanie záväzných stanovísk, ktorými si daňové subjekty budú môcť overovať dôsledky konkrétnych transakcií. Rezort financií chce podľa slov ministra Ivana Mikloša túto možnosť zaviesť do praxe aj vzhľadom na dlhodobo kritizovaný súčasný stav. "Chceme zlepšovať podnikateľské prostredie, chceme zvyšovať mieru informovanosti podnikateľských subjektov a aj vymožiteľnosť práva,“ priblížil zámer rezortu na utorňajšej tlačovej besede

Novú možnosť požiadať o záväzné stanovisko daňovú správu budú podľa predpokladov rezortu financií využívať daňovníci hlavne pri komplikovanejších prípadoch. Vydané stanovisko bude pritom pre daňovú správu záväzné. Obsah žiadosti o stanovisko bude stanovený v zákone. Ako ďalej spresnil minister financií Ivan Mikloš, žiadosť o vydanie stanoviska bude spoplatnená základným poplatkom vo výške 2 tis. eur. "Nechceme, aby daňová správa suplovala zadarmo služby daňových poradcov,“ uviedol v utorok Mikloš.

Nové finančné úrady by mali záväzné stanoviska vydávať ku všetkým daňovým zákonom a týkať by sa mali aj miestnych daní. Vzhľadom na výšku poplatku za vydanie stanoviska rezort financií predpokladá, že v prípade menších živnostníkov budú žiadosti o stanoviská predkladať príslušné komory, ktoré ich zastupujú. Lehotu na vydanie stanoviska by daňová správa mala mať stanovenú na 30 dní. Vydané stanoviská budú pritom zverejnené aj spolu so žiadosťou, a to tak, aby bola zachovaná anonymita žiadateľa.

Zámer rezortu financií víta aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Zavedenie inštitútu záväzného stanoviska podľa jej predsedu Petra Mihóka môže významnou mierou prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia, jeho transparentnosti a k zamedzeniu korupcie. Komora však navrhuje, aby bol tento inštitút zavedený skôr. „Vzhľadom na skutočnosť, že prijatie uvedeného opatrenia nemá vážne administratívne prekážky ani dopady na štátnych rozpočet a pritom má pozitívny dopad na podnikateľské prostredie, odporúčame jeho urýchlené prijatie, teda už od roku 2012, a nie až v roku 2013, ako navrhuje MF SR,“ uvádza Mihók. SOPK zároveň odporúča vláde, aby bol inštitút záväzného stanoviska rozšírený aj na právne predpisy v ďalších oblastiach, v ktorých existuje nejednotný výklad zákonov.

Rezort financií chce spojiť vydávanie nových záväzných stanovísk s pripravovanou reorganizáciou daňovej a colnej správy v rámci projektu Unitas. Ten počíta so spojením daňového a colného riaditeľstva k začiatku budúceho roka a s plnými zjednotením daňovej a colnej správy k začiatku roka 2013. K tomuto dátumu chce rezort v rámci nového orgánu, a to finančného riaditeľstva, uviesť do praxe aj nový inštitút záväzných stanovísk. „Finančné riaditeľstvo by malo zabezpečovať jednotný systém poskytovania informácii všeobecného charakteru,“ konštatuje Mikloš.

Návrh opatrení na zlepšenie poskytovania informácií daňovou správou a colnou správou už predložil rezort financií aj do pripomienkového konania. Návrh novely zákona o správe daní, v ktorej sa upraví procesný postup pri vydávaní záväzných stanovísk, by mal byť predložený na rokovanie vlády do 30. júna tohto roka.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM