Webnoviny - Svet

Španielsko musí prehĺbiť reformy, žiada MMF

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/APMADRID 22. júna (WEBNOVINY) – Španielsko čelí značným rizikám týkajúcim sa oživenia jeho ekonomiky. Krajina preto musí prehĺbiť a dokončiť reformy, aby zmiernila obavy trhov.

Informoval o tom Medzinárodný menový fond (MMF) vo výročnej správe o Španielsku. MMF v nej tvrdí, že Španielsku sa vďaka svojej politike podarilo stabilizovať v minulom roku ekonomiku, ale jej obnova nebola kompletná a riziká sú značné.

„Španielsko nesmie povoliť pri implementácii reforiem, musí ďalej zvyšovať dôveryhodnosť svojej fiškálnej konsolidácie a dokončiť reštrukturalizáciu finančného sektora,“ uvádza MMF.

Španielsko je od začiatku dlhovej krízy pod dohľadom pre obavy, že štvrtá najväčšia ekonomika 17-členného bloku eurozóny bude nasledovať Grécko, Írsko a Portugalsko a bude prinútená obrátiť sa na zahraničie o pomoc.

Španielska ministerka hospodárstva Elena Salgadová v rozhovore pre agentúru Reuters povedala, že správa MMF je pozitívna a názory organizácie týkajúce sa reforiem zdieľa aj španielska vláda. „Úplne s MMF súhlasíme,“ povedala. Vláda chce v tomto roku znížiť schodok rozpočtu na 6 percent hrubého domáceho produktu (HDP) z minuloročnej úrovne 9,2 percenta HDP a MMF tvrdí, že tento cieľ je na dosah.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM