Webnoviny - Svet

Španielskom sa prehnala silná víchrica

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

MADRID 27. februára (WEBNOVINY) – Najmenej jednu obeť si vyžiadala silná víchrica, ktorá v sobotu popoludní zasiahla Portugalsko a Španielsko. Vietor so silou hurikánu spôsobil na severe Portugalska smrť 10-ročného chlapca, na ktorého počas hrania futbalu spadol vyvrátený strom. O nešťastí informoval na svojej internetovej stránke tamojší úrad civilnej ochrany. Ten predtým varoval obyvateľov severných a centrálnych pobrežných oblastí, aby počas víchrice s rýchlosťou vetra do 140 kilometrov za hodinu nevychádzali von. Varovanie vydala aj španielska meteorologická agentúra AEMET, ktorá predpovedala krátku, ale veľmi silnú a nebezpečnú víchricu.

Španielsky minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba vyzval obyvateľov, aby odstavili svoje autá a vyhli sa prechádzkam v horách alebo pri mori. Nárazy vetra s rýchlosťou do 128 kilometrov za hodinu predtým namerali na španielskych Kanárskych ostrovoch, kde museli zrušiť viacero letov, napriek mimoriadnej sile však nezaznamenali väčšie škody. Víchrica sa v sobotu podvečer dostala až nad španielsky región Galícia, kde rýchlosť vetra dosahovala 140 kilometrov za hodinu. Na území Galície, ako aj severných španielskych regiónov Astúria, Kantábria, Baskicko a Kastília-León, nepremávali vlaky a platil tu najvyšší „červený“ stupeň pohotovosti. Ten znamená ohrozenie života a zdravia osôb a pravdepodobnosť vzniku veľkých škôd. Vysokú pohotovosť však vyhlásili pre väčšinu územia Španielska.

Búrka sprevádzaná víchricou sa sformovala v oblasti Atlantického oceánu pri portugalskom ostrove Madeira, ktorý sa stále spamätáva z minulotýždňových ničivých záplav a zosuvov. Po prechode cez územie Portugalska a Španielska by mala ešte v sobotu zasiahnuť Francúzsko, kde platí najvyššia pohotovosť v štyroch z 95 departmánov. Podľa francúzskej agentúry Météo France bude rýchlosť vetra dosahovať až 150 kilometrov za hodinu. Meteorológovia predpokladajú, že búrka sa bude presúvať ďalej na sever, a do nedeľňajšieho večera zasiahne Dánsko. SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM