Správy

Špeciálne jednotky v akcii: Pod drobnohľadom predviedli ukážku zásahu, VIDEO

Vojaci Síl pre špeciálne operácie predviedli v utorok v Bratislave ukážku svojej práce, kde mohli novinári a vojenskí hodnostári sledovať zásah vojakov a bojovej techniky vrátane vrtuľníkov UA60.

Zdroj: Dnes24.sk

„Všetci Slováci by mali byť hrdí na svoje ozbrojené sily“, povedal predseda vojenského výboru NATO Stuart Peach, ktorý bol divákom podujatia. To bolo súčasťou Konferencie veliteľov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorá je tematický zameraná aj na hybridné hrozby. Informoval o tom hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Peach po ukážke vojakov uviedol, že je Slovensko za posledných 15 rokov blízkym spojencom NATO a že mu týmto ďakuje za podporu. „V dnešnom svete čelíme mnohým komplexným výzvam a hrozbám. Preto je veľmi dôležité, aby národy spolupracovali v solidarite, jednote a pomáhali si.“

„Jednou zo zásadných odpovedí pre rozvoj ozbrojených síl v budúcnosti na takzvané hybridné hrozby je aj vytvorenie nového veliteľstva špeciálnych síl“, uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Toto stredisko bude mať podľa jeho slov pod velením jednotky, ktoré budú pripravené aj na civilno-vojenskú spoluprácu, psychologické operácie, infooperácie, ale aj nasaditeľné prvky kybernetickej obrany. Zmeko taktiež avizoval vytvorenie školiaceho strediska.

Na margo ukážky, ktorá zahŕňala streľbu, výbuchy, let stíhačky, vrtuľníkov a extrakciu civilistu, Zmeko uviedol, že demonštrovala spôsobilosti, ktoré majú špeciálne sily.

Dodal, že špeciálne jednotky sú pripravené aj na civilné operácie „lebo môžeme takýmto spôsobom extrahovať aj ľudí zo zatopených budov a horiacich činžiakov.“

„Momentálne máme špeciálne sily v Afganistane a všetky spôsobilosti, ktoré špeciálne sily majú, tam aj využívame“, uviedol Zmeko. Dodal, že požiadavka NATO poslať do Afganistanu ďalších vojakov, bude zo slovenskej strany realizovaná v priebehu tohto roka.

Špeciálne jednotky predviedli ukážku zásahu
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM