Ondrej Chamraz Svet Zo zahraničia

Špeciálne vycvičené psy americkej armády v Jordánsku umierajú od hladu

Psy vycvičené na hľadanie bômb boli z Ameriky na Blízky východ zaslané na pomoc ich spojencovi Jordánsku.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne vycvičené psy americkej armády v Jordánsku umierajú od hladu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Federálne vyšetrovanie nedávno ukázalo, že kvôli zlým životným podmienkam, nedostatku jedla a zanedbanej starostlivosti mnohé z týchto psov zomreli a zdravotný stav ďalších tiež nie je najlepší. Informoval o tom portál CNN.

Vyšetrovanie malo zistiť, že v priebehu rokov 2008 až 2016 minimálne 10 týchto špeciálne vycvičených psov zomrelo kvôli zlým podmienkam.

Minulý týždeň boli zverejnené aj fotky zo správy, na ktorých je možno vidieť niektorých psov v zúboženom stave, s rebrami presvitajúcimi cez ich srsť.

Podľa CNN sú zvieratá viditeľne zanedbané, ich pazúry pôsobia, akoby ich už dlhú dobu nikto nestrihal. V ušiach im našli kliešte tak veľké, že vyzerajú ako keby sa na psoch živili už niekoľko týždňov.

USA už viac ako 20 rokov posiela týchto špeciálne vycvičených psov nielen do Jordánska, ale aj do iných krajín, v ktorých hrozia časté teroristické útoky.

Napriek miliónom, ktoré boli na túto operáciu minuté na výcvik, štátni úradníci mali podľa CNN zlyhať v zabezpečení zdravia a starostlivosti pre svojich štvornohých zverencov. Problémom sú údajne samotné smernice, v ktorých nie je presne udané, ako by mala vyzerať starostlivosť o tieto zvieratá, čo potom dovoľuje krajinám, v ktorých vycvičené psy operujú, zneužívať situáciu.

Jeden zo zástupcov senátu Chuck Grassley sa vyjadril, že: „Je dôležité zistiť, či celý program funguje efektívne a dozrieť na to aby sa zvieratám, ktoré sú zahrnuté v tejto operácii, dostalo zdravotnej starostlivosti, ktorú potrebujú“.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM