Martin Sýkora Regióny Kultúra

Spišský hrad je viac než pamiatkou: Divadlá, nočné prehliadky a program pre deti

Návštevníci najnavštevovanejšieho hradu na Slovensku v roku 2016 si môžu počas leta na Spišskom hrade okrem tradičnej prehliadky vychutnať aj kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Spišský hrad je viac než pamiatkou: Divadlá, nočné prehliadky a program pre deti
Zdroj: TASR

Piatky budú na hrade počas prázdnin patriť divadlám, soboty nočným prehliadkam spojeným so sprievodným programom a nedele budú venované deťom.

Divadelné piatky

V piatok 14. júla sa v hradných priestoroch predstaví Divadlo Kontra s predstavením Howie a Rookie, 21. júla divadlo Teatro Colorato s dvoma vtipnými jednoaktovkami s názvami Bubáci a Mister Taylor. Augustové vystúpenie (11.8.) bude patriť vtipnej komédii o rozličných tvárach pokrytectva s názvom Measure for measure, taktiež z dielne divadla Teatro Colorato. Začiatok divadelných predstavení je o 20:00 hod.

Zdroj: TASR

Akčné soboty

Každú prázdninovú sobotu sú pre návštevníkov pripravené o 20:30 hod. nočné prehliadky doplnené o šermiarske vystúpenie alebo ohňovú šou. Turisti sa počas nich môžu stretnúť aj so živými sochami. Nedele budú venované deťom. Vždy o 14:30 hod. začína divadelné predstavenie. Najbližšie s názvom Zbojnícka kráľovná sa uskutoční 16. júla. V nedeľu 13. augusta je pre deti pripravené podujatie Škola princezien.

Spišský hrad 11/2016
6
Galéria
Zdroj: TASR

Prelomia minuloročný rekord?

Návštevnosť Spišského múzea v Levoči, pod ktoré patrí aj Spišský hrad, bola v roku 2016 rekordná. „Spôsobila to najmä vysoká návštevnosť hradu, ktorého prevádzka však nie je celoročná. Na hrade sme mali 209.110 návštev­níkov,“ uviedla riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Mária Novotná.

Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov. Neskôr patril Zápoľským, Thurzovcom a Csákyovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM