Peter Handzuš Rôzne

Splnil sa mu detský sen: Roman (35) žil v indiánskej rezervácii s Lakotmi

Roman Lacho s rodinou strávil päť rokov v rezervácii medzi severoamerickými indiánmi z kmeňa Lakotov.

Zdroj: Dnes24.sk

Rezervácia Lower Brule, kde Roman Lacho žil a pôsobil sa nachádza v Južnej Dakote (USA). Indiánske rezervácie sú posledné malé územia v Spojených štátoch amerických, ktoré patria ich pôvodným obyvateľom. Indiáni tam majú vlastné školy, úrady, nemocnice. Vláda USA im hradí zdravotné poistenie a platia tam špecifické zákony. “Na území rezervácie napriklad nemôže vlastniť pozemok žiaden biely muž,” povedal slovenský misionár.

Roman Lacho prirovnáva niektoré indiánske rezervácie k osadám na východnom Slovensku. Obyvatelia tam žijú v rozpadnutých chatrčiach, nezamestnení, závislí na alkohole a drogách, bez vízie lepšej budúcnosti.

V takýchto podmienkach žil Roman s manželkou Barborou a deťmi päť rokov. To, že medzi pôvodných obyvateľov Ameriky Roman zapadol, že ho prijali medzi seba, pripisuje misionár aj tomu, že nie je Američan a je rovnako hanblivý ako ľudia žijúci v rezervácii, ktorí nedôverujú nikomu a ničomu, čo prichádza z vonku.

Roman Lacho s rodinou žil v indiánskej rezervácii
98
Galéria
Zdroj: Archív Romana Lacha

Slovenský misionár pracoval ako pastor v cirkevnom zbore, ktorý je v Lower Brule. Najdôležitejšou prácou ale neboli “cirkevné” záležitosti. “V rezerváciách je vysoké percento zneužívania malých detí,” vysvetlil misionár prečo veľa času venoval najmenším Lakotom. Romanove deti navštevovali miestnu školu a tak so školákmi pracoval nielen ako misionár, ale aj ako rodič. Jeho záľuba vo fotografovaní (vyštudoval polygrafickú školu) ho doviedla k tomu, že pre miestnu školu fotil a nahrával videá z rôznych akcií. Začal s deťmi trénovať náš futbal a postupne vybudoval celý futbalový tím.

Od minulého roka (marec 2018), keď mu skončili náboženské víza, je Roman Lacho späť na Slovensku. Tu pomáha pripravovať nových pracovníkov pre misiu a čaká na možnosť znova vycestovať za Lakotmi do Južnej Dakoty.

Roman Lacho pochádza z bratislavskej Vrakune. Vyštudoval Strednú polygrafickú školu a Biblickú školu v Dánsku. S manželkou Barčou (Barborou) majú štyroch synov a dve dcéry. Misijná práca Romana Lacha a jeho rodiny je finančne podporovaná prevažne cirkevnými spoločenstvami a jednotlivcami zo Slovenska.

Zdroj: Dnes24.sk

Pozrite si video, ktoré vzniklo v januári 2019 počas návštevy Romana Lacha v Poprade v rámci pravidelných stretnutí “Stopka” so zaujímavými ľuďmi z kresťanského sveta. Dozviete sa viac o tom, ako sa mladý Slovák stal misionárom, ako sa dostal do indiánskej rezervácie a čo tam vlastne robil.

Najbližšia “Stopka” v baptistickom kostole v Poprade – Veľkej bude v sobotu 9. februára o 17:00. Predstaví sa tam slovenský misionár v Indii Jozef “Jojo” Brenkus.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM