Správy Regióny Zo Slovenska

Spojí opäť dunajské brehy propeler? Nájomca kaviarne na nábreží musí zabezpečiť verejnú lodnú dopravu

Novú súťaž na prenájom Propeleru mestskí poslanci podmienili verejnou lodnou dopravou. Chcú tak obnoviť propeler, ktorý prepravoval Bratislavčanov dokopy 110 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Spojí opäť dunajské brehy propeler? Nájomca kaviarne na nábreží musí zabezpečiť verejnú lodnú dopravu
24
Galéria
Zdroj: Matej Vagač

Staré Mesto chce opäť hľadať nájomcu priestorov bývalej kaviarne Propeler na Rázusovom nábreží. Má ísť o druhú verejnú obchodnú súťaž, keďže prvú súťaž vyhlásenú v januári tohto roka zrušili poslanci vo februári. Tentoraz je nájom podmienený tým, že nájomca musí zároveň zabezpečiť verejnú lodnú dopravu medzi bratislavskými dunajskými brehmi. Rozhodli o tom v utorok (23.10.) staromestskí poslanci.

Vzkriesia propeler?

Podľa predkladateľa návrhu, miestneho poslanca Mateja Vagača, ktorý kandiduje v tohtoročných komunálnych voľbách, je cieľom predovšetkým obnoviť verejnú lodnú dopravu, ktorá fungovala 110 rokov. Práve preto tvorí toto kritérium polovicu celkového hodnotenia návrhov. Ďalších 30 percent má tvoriť účel využitia budovy a zvyšných 20 percent výška nájomného, pričom spodná hranica nájomného stanovená nie je.

Súťažné návrhy majú byť predkladané od piatka 26. októbra do 30. novembra. Transparentnosť celého výberu majú podľa Vagača zabezpečiť dva typy obálok. V jednej budú navrhovatelia, v druhej návrhy. Tieto obálky majú byť otvárané ako prvé a až keď súťažná komisia určí poradie, môže k návrhom priradiť ich navrhovateľov. Návrhy majú byť vyhodnotené do 7. decembra a výsledky majú byť zverejnené najneskôr koncom januára 2019.

V otázke takto definovanej verejnej obchodnej súťaže, napriek tomu, že ju poslanecký zbor nakoniec schválil, nie sú poslanci názorovo jednotní. Podľa niektorých sa „Bratislava správa k rieke trochu macošsky a z urbanistického hľadiska s ňou málo komunikuje“, pričom priestor Propeleru má väčšiu hodnotu, ako len využiť ho na kaviarenské a podobné účely.

„Objekt prioritne slúžil ako nástup a výstup na Propeler, ktorý prepájal mestský park s centrom mesta. Súťaž bola zrušená aj preto, lebo sme sa nevedeli zmieriť s tým, aby bol objekt využívaný len na kaviarenské a podobné účely, ktoré by nepodporovali plavbu,“ poznamenal Ľubomír Boháč, ktorý taktiež v komunálnych voľbách kandiduje.

Súťaž šitá na mieru?

Časť poslancov sa prikláňala k názoru, aby zostal objekt naďalej v správe mestskej časti, ktorá by ho prevádzkovala vo vlastnej réžii a na vlastné náklady. Tá pritom počas leta objekt čiastočne zrekonštruovala a otvorila v ňom letnú čitáreň s propagačnými a informačnými materiálmi a s občerstvením, aby predišla jeho ďalšiemu chátraniu.

Poslanci pritom nevideli problém, aby paralelne s tým prebiehali rokovania o obnovení lodnej dopravy, ktorá by sa v budúcnosti do projektu zapracovala.

Zazneli však aj názory, že súťaž je „šitá na mieru“ jednému subjektu. „Diskusia o Propeleri je ušľachtilá. Ale spôsob, akým to chcete uzavrieť, považujem za netransparentný a šitý na jedného uchádzača. Vzhľadom k termínu uzávierky súťaže sa nemôže predsa žiadna spoločnosť, ktorá pôsobí v cestovnom ruchu, dopracovať k licencii na prevádzkovanie lodí," povedal občan Miroslav Čonga.

Návrh má totiž okrem iného obsahovať projekt s konkrétnymi údajmi a termínmi na obnovenie lodnej kyvadlovej dopravy, spôsob poskytovania služby, teda či vo vlastnej réžii alebo outsourcingom, technické údaje o lodi, prevádzkový a časový harmonogram, ceny lístkov, ale tiež predpokladaný časový harmonogram realizácie samotného návrhu.

Nejasná nájomná zmluva

Rovnaký názor o nastavení kritérií pre jedného uchádzača, či už úmyselne alebo neúmyselne, má aj starosta Radoslav Števčík, ktorý svoj post taktiež obhajuje. „Na rozdiel od iných súťaží nie je jasná ani nájomná zmluva, ktorá nie je súčasťou podmienok," poznamenal Števčík.

Vagač tvrdenia jednoznačne odmieta. „Je to hrubá manipulácia. Neviem o tom, že by bola súťaž takto nastavená. Je šitá na to, aby každý, kto chce takúto službu poskytovať, ju poskytovať mohol,“ vyhlásil Vagač, ktorý je presvedčený, že existuje viacero prevádzkovateľov viacerých typov plavidiel.

Na margo toho Števčík uviedol, že keby taký záujemca bol, dávno by to robil. „Každá súťaž môže byť zrušená a prehodnotená,“ dodal Vagač.

Propeler
10
Galéria
Zdroj: Pistoriho palác
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM