Júlia Vargová Rôzne

Spomienka na M. R. Štefánika: V rámci festivalu je plánovaný prelet nad Bradlom

Festivalová sobota bude výnimočná predovšetkým vďaka neopakovateľnému skupinovému preletu lietadiel ponad mohylu na Bradle.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na M. R. Štefánika: V rámci festivalu je plánovaný prelet nad Bradlom
10
Galéria
Foto: Viktória Botošová

Priestory Piešťanského letiska a oblohu nad ním zaplnia stroje, ktoré potešia nejedného leteckého nadšenca. Organizátori Festivalu letectva Piešťany, ktorý sa uskutoční 4. a 5. mája, predstavili ďalšie zaujímavosti z pestrej ponuky programu. Prichádzajúci festival by mal byť osviežujúcou novinkou medzi leteckými podujatiami. Informoval o tom Dušan Hein, hovorca FLP a SIAF.

„Úvodný ročník festivalu sa ponesie v znamení stého výročia konca života jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín – generála Milana Rastislava Štefánika. Nezabudnuteľnou spomienkou naňho bude prelet skupiny lietadiel ponad Bradlo a divadelné stvárnenie generálovho života,“ informuje hovorca a dodáva, že neobyčajnú prezentáciu pripravujú aj slovenskí vojaci.

Festivalová sobota bude podľa organizátorov výnimočná predovšetkým vďaka neopakovateľnému skupinovému preletu lietadiel ponad mohylu na Bradle. „Vzdušnú poctu generálovi Štefánikovi režíruje Slovenská federácia ultraľahkého lietania (SFUL), ktorej piloti, medzi ktorými bude napríklad aj prvý slovenský kozmonaut, sa už niekoľko dní pred podujatím spoja do 15-člennej skupiny,“ uvádzajú organizátori.

„Na lietadlách Viper SD-4, Sport Cruiser PS 28, Bristell, Cessna 172 a Cirrus SR 22 pár dní pred výročím odletia z Lučenca do Talianska,“ lákajú a dodávajú, že odtiaľ potom poletia na Festival letectva po trase, ktorou presne pred sto rokmi letel do svojej vlasti aj M. R. Štefánik.

„Najprv pristaneme na bratislavskom letisku a položíme kyticu k soche generála Štefánika. Následne budeme s celou skupinou pilotov letieť na piešťanský Festival letectva s preletom ponad Mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Po zosadnutí na piešťanské letisko vypneme motory a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella požiada návštevníkov o symbolickú minútu ticha. Celý spomienkový let sa uskutoční niekedy okolo poludnia, približne v čase, keď pred sto rokmi Štefánik havaroval,“ objasňuje Marián Sluk, prezident SFUL. Po pilotoch SFUL-u bude obloha patriť výsadku parašutistov s veľkou podobizňou M. R. Štefánika a vlajkami účastníkov festivalu.

O finále unikátnho nebeského predstavenia sa potom postará Letecký útvar Ministerstva vnútra SR s lietadlami Airbus A319 a Fokker 100.

Ako ďalej informujú organizátori, okrem divadla na nebi čaká festivalových návštevníkov aj divadelné umenie na zemi v podobe dramatického stvárnenia dôležitých okamihov zo Štefánikovho života na jednom z hlavných pódií. „Obrazovo-hudobné predstavenie priblíži návštevníkom generálove pôsobenie počas organizovania československých légií, ale aj pri založení Československej republiky,“ približuje divadelné dielo scenárista a režisér Jakub Nvota.

„Hlavnej úlohy sa zhostí mediálne známy a hosťujúci herec Slovenského národného divadla Juraj Loj. Hudobnú spoluprácu na projekte zastreší herec, spevák, skladateľ a hudobník Kamil Mikulčík. Účastníci festivalu vzhliadnu štyri obrazy zo života Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa stali ústredné pre formovanie československej národnej identity,“ dodáva.

Organizátori tiež sľubujú, že s nevšedným a bohatým programom prídu do Piešťan aj Pozemné sily Ozbrojených síl SR. „Ich príslušníci predstavia prácu vojaka, odprezentujú novú i historickú techniku a návštevníkom popri tom v poľnej kuchyni upečú čerstvé pekárenské výrobky – pagáče, chlieb i slaninové posúchy,“ opisujú plánované gastro zážitky.

Foto: ilustračné

Mohyla Milana Rastislava Štefánika
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM