Rastislav Búgel Zo zahraničia

Spomínate si ešte na Pevnosť Boyard? Legendárnej stavbe hrozí SKAZA

Legendárna pevnosť nutne potrebuje opravu za desiatky miliónov eur. Keby sa tak nestalo, bola by odsúdená na skazu.

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si ešte na Pevnosť Boyard? Legendárnej stavbe hrozí SKAZA
Zdroj: Pexels.com

Pevnosti Boyard, ktorá bola dejiskom obľúbenej šou, hrozí smutný koniec. Ako informuje iMeteo.sk, ohrozujú ju totiž rozmary počasia.

Nutne potrebuje opravu

„Kvôli nedostatočnej ochrane pred nápormi vĺn je táto pamiatka z 19. storočia, ktorá sa nachádza v Atlantickom oceáne medzi ostrovmi Oléron a Aix, „odsúdená na skazu“, uviedol v tlačovej správe západofrancúzsky departement Charente-Maritime, ktorý vyhlásil verejnú konzultáciu,“ píše server.

Pôvodne armádna stavba potrebuje do roku 2028 práce za neuveriteľných 44 miliónov eur.

„Štúdie dospeli k záveru, že pokiaľ nebudú vybudované štruktúry, ktoré pevnosť Boyard ochránia pred morskými prúdmi a vlnobitím, stavba nevyhnutne prepadne skaze,“ vravia miestne úrady.

Záchranné práce by mohli začať už v budúcom roku, pričom ich koniec sa odhaduje na prelom rokov 2027 a 2028. „Zahŕňajú obnovu niektorých ochranných štruktúr, ktoré existovali v minulosti, a to za použitia betónu, ktorý sa podobá pôvodnej žule,“ píše iMeteo.sk.

Pomôcť môžu aj sponzori

Pamiatka s rozmermi 68×31 metrov je dnes prístupná loďou alebo vrtuľníkom. Po konci opráv by mala byť opäť prístupná verejnosti.

Do pomoci sa budú môcť zapojiť aj sponzori. Úrady vyhlásia verejnú výzvu túto jeseň.

„Pevnosť pochádza z čias Napoleona, neskôr sa premenila na väzenie. V roku 1913 prestala byť súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy bola zapísaná na zoznam historických pamiatok,“ vysvetľuje portál.

Obľúbená šou

Nevyužitá stavba zmenila majiteľa v roku 1962, kedy ju v aukcii kúpil belgický zubár. V roku 1988 ju predal producentovi televíznych hier Jacquesovi Antoineovi.

„Nasledujúceho roku bola pevnosť predaná za symbolický jeden frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o všetku obnovu a údržbu stavby. Známa francúzska televízna súťaž Pevnosť Boyard sa začala vysielať v roku 1990. Jej koncept kúpilo zhruba 40 štátov vrátane Slovenskej republiky,“ dodáva server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM