Správy Zo Slovenska

Spomínate si, o čo všetko sme po roku 1989 prišli?

Po novembri 1989 sme definitívne dalo zbohom komunistickému režimu. Ale na temné dni socializmu sa dá spomínať aj v dobrom. Spomeniete si ešte?

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si, o čo všetko sme po roku 1989 prišli?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Tuzex bol naj

Ak ste za čias socializmu zatúžili po „niečom lepšom“, museli ste sa zaopatriť bonmi a vystáť si nekonečné rady pred Tuzexom. Aj to bolo tradičný kolorit obchodovania za socializmu. Malo to svoje čaro, ale zrejme nikto by si návrat takýchto časov už v súčasnosti neželal.

Pripomenúť si ich môžete v našich dvoch fotogalériách na začiatku a na konci článku.

Na luxus Tuzexu si zaspomínajte napríklad v banskobystrických spomienkach. Ak ste bývali v Bratislave, možno ste nakupovali na Tobruckého ulici. Predajňu otvorili 19. augusta 1957 v predpo­ludňajších hodinách. K najkupovanejším tovarom patrili jednoznačne džínsy od talianskej firmy Rifle. Značka sa stala symbolom pre džínsy, ktoré sa odvtedy bez ohľadu na značku dodnes označujú ako „rifle“.

Ako sa menili ulice miest a obchody

Keď socha politika, tak obrovská. Týmto heslom sa zrejme riadili komunisti, keď „okrášľovali“ námestia svojimi idolmi. Každé mesto malo svoj obrovský komunistický symbol. Bratislava vynikala.

Svoje ulice by teraz nespoznali ani rodáci z Banskej Bystrice. Ulice a uličky sa zmenili na nepoznanie.

A kde chodili Bystričania najradšej nakupovať? Teda najradšej… Inú možnosť nemali. Nebolo na výber, tak ako v súčasnosti.

Zaspomínajte si aj ako to vyzeralo v Prešove na konci osemdesiatych rokov. Mladším pri pohľade na dochované zábery môže aj spadnúť sánka. A svoje mesto možno ani nespoznajú.

Archívne zábery Prešova z roku 1989: Pamätáte, ako to v meste vyzeralo?
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM