Webnoviny - Svet

Spotrebiteľská nálada sa na Slovensku zlepšila

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APBRATISLAVA 23. mája WEBNOVINY) – Nálada spotrebiteľov na Slovensku sa v apríli zlepšila. Podľa prieskumu Štatistického úradu SR, ktorý sa uskutočnil na začiatku apríla na vzorke 1 175 respondentov, sa hodnota indikátora spotrebiteľskej dôvery na Slovensku v porovnaní s marcom zlepšila o 2,4 bodu a aktuálne predstavuje záporných 29,8 bodu. Oproti stavu pred štvrťrokom sa tak nálady spotrebiteľov zhoršili o 3,2 bodu a medziročne o 13,5 bodu.

V medzimesačnom porovnaní sa medzi spotrebiteľmi zlepšilo najmä vnímanie očakávanej inflácie a očakávanej hospodárskej situácie na Slovensku. Mierne zlepšenie zaznamenali štatistici aj pri očakávanej finančnej situácii domácností, očakávanej nezamestnanosti a pri vnímaní doterajšej hospodárskej situácie v SR. Naopak, najvýraznejšie zhoršenie spotrebiteľských nálad sa zaznamenal pri plánoch domácností na veľké nákupy, mierne zhoršenie vykázalo aj vnímanie celkových podmienok pre veľké nákupy v SR.

V porovnaní so stavom pred štvrťrokom sa najvýraznejšie zhoršilo najmä vnímanie doterajšej inflácie a doterajšej finančnej situácie domácností. Naopak, pozitívnejšie sú očakávania spotrebiteľov ohľadom budúcej inflácie. V medziročnom porovnaní rovnako dominoval prepad vo vnímaní doterajšej inflácie. Medziročne však bolo horšie aj vnímanie očakávanej inflácie a očakávanej hospodárskej situácie v SR. Významný pokles sa zaznamenal aj vo vnímaní očakávanej finančnej situácie domácností.

Po sezónnom očistení hodnota indikátora spotrebiteľskej dôvery na Slovensku v apríli dosiahla záporných 28,4 bodu. Podľa poskytnutých údajov z 26 krajín v rebríčku členských štátov Európskej únie usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa tak Slovensko zaradilo na 18. priečku. Hodnota spotrebiteľského indikátora pre Európsku úniu, ktorej priemer predstavoval mínus 13,9 bodu, prevyšovala výsledok za Slovensko o 14,5 bodu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM