Lucia Lauková Kultúra

Spoznali sme Slovenky roka: Úspešné ženy si prevzali ocenenia

Anketa Slovenka roka už má svoje víťazky. Absolútnou Slovenkou roka 2017 je Barbara Ukropcová.

Ilustračný obrázok k článku Spoznali sme Slovenky roka: Úspešné ženy si prevzali ocenenia
Zdroj: TASR

Slávnostným galavečerom v historickej budove Slovenského národného divadla vyvrcholil v nedeľu 4. júna deviaty ročník prestížnej čitateľskej ankety Slovenka roka 2017. Ocenenie Absolútna Slovenka roka získala Barbara Ukropcová, samostatná vedecká pracovníčka Slovenskej akadémie vied. Zároveň získala aj prvenstvo v kategórii veda a výskum.

Ďalšie ocenenia

V kategórii zdravotníctvo bola ocenená Júlia Horáková, zástupkyňa prednostu Kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Herečka s neobyčajne širokým záberom Zuzana Mauréry si prevzala ocenenie za oblasť umenia a kultúry. V kategórii šport si cenu odnáša Barbora Števulová, slovenská profesionálna snowboardistka.

Mimoriadne ocenenie

Ocenenie za oblasť charity si prevzala Jana Pitková, zakladateľka a štatutárna zástupkyňa Občianskeho združenia Kolobeh života. V kategórii vzdelávanie a podpora mladých talentov získala ocenenie Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave. Je prvou ženou v histórii na tomto poste. Vinárka Mária Macíková získala cenu za oblasť biznis a manažment, vďaka jej odhodlaniu v boji o záchranu značky patrí dnes Tokaj aj Slovensku. V kategórii médiá a komunikácia si ocenenie odnáša televízna moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová. Mimoriadne ocenenie si prevzala Iveta Radičová.

Absolútna Slovenka roka

Absolútna Slovenka roka Doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD. je samostatnou vedeckou pracovníčkou v Ústave experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV. Je zodpovednou riešiteľkou a spoluriešiteľkou mnohých projektov zameraných na obezitu, diabetes 2. typu a najmä na úlohu kostrového svalstva ako mediátora adaptačnej odpovede na cvičenie. Najnovšie poznatky prednáša na Lekárskej fakulte, Fakulte telesnej výchovy a športu a Prírodovedeckej fakulte UK. Je uznávanou odborníčkou doma i v zahraničí.

V programe vystúpili umelecký súbor Lúčnica, Ľubica a Marián Čekovskí, Kristína, Sima Martausová, Helena Vondráčková, Leona Machálková a sólisti divadla Nová scéna.

Nominovali 27 žien

V deviatom ročníku ankety bolo v ôsmich kategóriách nominovaných 27 úspešných slovenských žien. O víťazkách v jednotlivých kategóriách rozhodovali diváci a poslucháči RTVS, čitatelia týždenníka Slovenka formou SMS hlasovania, kupónov a prostredníctvom internetového hlasovania.

História ankety

Anketa Slovenka roka vznikla v roku 2009 a je vlastne pokračovaním ankety Muž roka a Žena roka, ktoré týždenník Slovenka vyhlásil v roku 1990. Víťazky jednotlivých kategórií získali bronzovú sošku, ktorú vytvorila sochárka Anna Brisudová. Záštitu nad týmto ročníkom ankety prevzal prezident SR Andrej Kiska, predsedom nominačnej komisie bol minister kultúry SR Marek Maďarič.

„Je to anketa, ktorá je transparentná a všetky nominované ženy prešli takým výberom, že pre mňa sú víťazky všetky. Galavečerom sa to nekončí, vzniká obrovská rodina, stretávame sa štyrikrát do roka formou VIP klubu Slovenka, obohacujeme sa, pomáhame si a je to úžasné. Je to anketa, ktorá nemá obdobie na Slovensku,“ uviedla riaditeľka vydavateľstva Star Production a organizátorka ankety Mária Reháková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM