Rôzne

Správy, ktoré nepotešia alergikov: V ovzduší je už peľ najväčších alergénov leta

Letná sezóna je v plnom prúde. V ovzduší sa vyskytujú najväčšie alergény tohto obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Správy, ktoré nepotešia alergikov: V ovzduší je už peľ najväčších alergénov leta
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

V uplynulom týždni sa peľová situácia na území Slovenska nezmenila, naďalej dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a, naopak, silne alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Okrem toho už všetky monitorovacie stanice zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie.

„Dreviny už dokvitli a v malých množstvách sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ ihličnanov, gaštanu a lipy. Peľová sezóna tráv v podstate už prešla druhým kvitnutím na celom území Slovenska. Zníženie denných koncentrácií peľu v ovzduší bolo výrazne ovplyvnené ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou," uviedla Janka Lafférsová, z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Najvyššie koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín zachytili hlavne v Banskej Bystrici, ale aj v Bratislave a v Nitre.

Peľ paliny a ambrózie zatiaľ len vo veľmi nízkych koncentráciách zachytili všetky monitorovacie stanice.

Okrem týchto druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

„V najbližších dňoch bude prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých rastlín a tráv. Zvýšia sa denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, ktoré budú spolu s trávami najsilnejším alergénom najbližších týždňov,“ podotkla Lafférsová s tým, že počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu peľu v ovzduší. Denné koncentrácie spór plesní majú stúpajúcu tendenciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM