Monika Hanigovská Zo Slovenska

Sprevádza Trnavčanov naprieč históriou: K náznaku Dolnej brány osadili tabuľku, VIDEO

Pri náznakovej Dolnej bráne mestského opevnenia pribudla informačná tabuľka s pôdorysom. Sprevádza okoloidúcich niekoľkými storočiami.

Zdroj: Dnes24.sk

Na konci Hlavnej ulice v Trnave sa už istý čas prezentuje odkrytý múr pred dvoma storočiami zbúranej Dolnej brány mestského opevnenia. Náznaková prezentácia zaniknutej Dolnej brány sa môže pochváliť novou informačnou tabuľkou.

Tá opisuje stručne najdôležitejšie informácie o tamojšom objekte naprieč históriou. Sprevádza návštevníka tohto miesta 13. 15. 16. a 19. storočím. Pomáha s orientáciou aj pomocou priloženého pôdorysu a maľby od Jozefa Jágera (40. roky 18. storočia).

Informácie začínajú 13. storočím, teda samotným vznikom tamojšej brány. „Dolná brána, nazývaná aj Prešporská, slúžila ako jeden zo štyroch vstupov do stredovekého, hradbami obohnaného mesta. Išlo o niekoľkopos­chodovú vežu, ktorej celej prízemie zaberal prejazd uzatváraný masívnou kovovou bránou. Brána bola z vonkajšej mesta chránená priekopu cez ktorú viedol drevený most,“ stojí vryté na informačnej tabuľke.

Text pokračuje ďalej 15. storočím, kedy pre zvýšenie obranyschopnosti k bráne pristavali predbránie, čím mesto nahradilo pôvodný drevený most. „Predbránie obsahovalo ďalšie brány a sťažovalo postup nepriateľa pri pokuse preniknúť do mesta,“ stojí ďalej v tabuľke.

Text pokračuje 16. a 19. storočím a je preložený aj do anglického jazyka. Kompletný text si môžete prezrieť v našej priloženej videogalérii a fotogalérii.

OBRAZOM: Pri Dolnej bráne pribudla informačná tabuľka
10
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM