Webnoviny - Svet

Sprunger sa zápasu s USA nebál, Backesa nevyhľadal

WEBNOVINY.SK

Julien Sprunger Foto: AP Photo/KEYSTONE/Pe­ter SchneiderVANCOUVER 17. februára (WEBNOVINY) – K zaujímavej konfrontácii došlo v utorňajšom úvodnom súboji na mužskom hokejovom turnaji na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri v zápase medzi Švajčiarskom a USA (1:3). Po presne 289 dňoch proti sebe totiž nastúpili Švajčiar Julien Sprunger a Američan David Backes. Na tom by nebolo nič vzrušujúce, keby oboch nespájal nepríjemný incident z minuloročných majstrovstiev sveta. Tam v kvalifikačnej fáze vo vzájomnom stretnutí týchto súperov Backes narazil Sprungera na mantinel tak tvrdo, že Švajčiar opustil ľadovú plochu na nosidlách a v nemocnici musel absolvovať operačný zákrok.
„Vtedy som mal veľké šťastie. Bolo to nepríjemné zranenie a ja som už začínal uvažovať, aké to bude pohybovať sa na invalidnom vozíku. Podstúpil som veľkú operáciu štvrtého a piateho krčného stavca,“ spomína Sprunger v rozhovore pre iihf.com na máj 2009 a dodáva: „Keď ma odnášali z ľadovej plochy, nedokázal som hýbať ramenami a ani nohami. Bolo to najdlhších desať minút v mojom živote. Po tejto dlhej chvíli som začal hýbať nohami aj rukami.“

Od tohto momentu sa začala Sprungerova cesta späť k hokeju a do národného mužstva. Nikto nevedel s určitosťou povedať, ako to napokon dopadne. „Deň po operácii mi tréner Ralph Krueger prišiel povedať, že prvý zápas na olympiáde hráme proti USA a dobrým cieľom pri mojej rekonvalescencii by mohla byť vôľa hrať v tomto súboji. Síce ja som o tom veľmi nepremýšľal, veľmi dobre sa však tieto slová počúvali,“ pokračuje 24-ročný pravý krídelník.

Kruegerove slová sa pomaly začali napĺňať a Sprunger sa do najvyššej švajčiarskej súťaže vrátil v polovici novembra a v decembri dokonca nastúpil v Spišskej Novej Vsi proti Slovensku. „Pred prvým zápasom som bol veľmi nervózny, aj keď sa pri liečbe nevyskytli žiadne komplikácie. Stále som nebol istý, čo sa stane. Po úvodnom vhadzovaní však zo mňa všetko opadlo a hralo sa mi rovnako dobre ako predtým. Hneď v prvom striedaní som dal gól, takže to bol perfektný návrat,“ dopĺňa dlhoročný hráč švajčiarskeho Fribourgu.
„Teraz som späť vo veľkom hokeji a som veľmi šťastný. Hrať na olympijskom turnaji a navyše v Kanade je niečo výnimočné. Určite to bude nezabudnuteľný zážitok. A zápas proti Spojeným štátom bol pre mňa určite veľmi špeciálny. S Backesom som od spomínaného incidentu nehovoril a určite nebudem špeciálne vyhľadávať Backesa, aby sme sa porozprávali, veď je to len hra,“ poznamenáva Sprunger a spomienku na nepríjemnú udalosť ukončí: „Na zápas proti USA som bol pripravený fyzicky aj psychicky. Nebál som sa.“

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM