Lucia Lauková Zo Slovenska

SPU v Nitre vo svetovom rebríčku: V oblasti udržateľnosti je na Slovensku TOP

Čo sa týka udržateľnosti a zelených projektov ide nitrianska univerzita v rámci Slovenska príkladom. Nestratila sa ani vo svetovom meradle.

Ilustračný obrázok k článku SPU v Nitre vo svetovom rebríčku: V oblasti udržateľnosti je na Slovensku TOP
10
Galéria
Zdroj: TASR

UI GreenMetric World University Ranking každoročne hodnotí svetové univerzity z pohľadu vysokoškolských kampusov a udržateľnosti na univerzitách. V prestížnom rebríčku sa objavila aj nitrianska univerzita.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre obsadila v roku 2018 v celosvetovom hodnotení 547. miesto s celkovým hodnotením 3800 bodov. V rámci krajín V4 sa umiestnila v top desiatke.

V rámci Slovenska obsadila SPU v Nitre prvú priečku rebríčka, medzi európskymi univerzitami jej patrí 184. miesto. Najvyššie hodnotenie (1100) dostala nitrianska univerzita za vzdelávanie a výskum. Druhé najlepšie hodnotenie získala SPU za infraštruktúru (800), nakladanie s odpadom (600) a prepravu (600). Ďalšie body si vyslúžila v kategórii energia a klimatické zmeny (525). Za hospodárenie s vodou si univerzita pripísala k hodnoteniu skóre 175.

V rebríčku aj Trnavská univerzita

Okrem SPU v Nitre sa do rebríčka dostala aj Trnavská univerzita, ktorej patrí 591. priečka. Prvé miesto v celosvetovom rebríčku patrí holandskej univerzite v meste Wageningen. Do hodnotenia bolo vybraných 719 vysokých škôl z rôznych kútov sveta.

UI GreenMetric World University Rankings (UIGM) realizuje Indonézska univerzita. Systém hodnotenia analyzuje a hodnotí výkonnosť univerzít v šiestich kategóriách ako infraštruktúra, energia a zmena klímy, odpadové hospodárstvo, riadenie dopravy, vzdelávanie a výskum.

Pokračujú v zelených projektoch

„Dosiahnuté hodnotenie posilní snahu o podporu trvaloudržateľných riešení v rámci SPU a o zlepšovanie podmienok pre pracovníkov a študentov,“ povedala hovorkyňa SPU v Nitre, Renáta Chosraviová. Dodáva, že univerzita chce pokračovať v tzv. “zelených projektoch”, zameraných na zeleň, odpady, vodozádržné opatrenia a ďalšie.

Foto: ilustračné

FOTO: SPU v Nitre
10
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM