Webnoviny - Svet

SR bude tri roky predsedať Karpatskému dohovoru

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 27. ája (WEBNOVINY) – Slovensko prebralo predsedníctvo Karpatského dohovoru, ktorému bude predsedať do roku 2014. „Karpatský dohovor je medzinárodný dohovor, ktorého cieľom je vniesť do ochrany prírody trvalú udržateľnosť presahujúcu hranice štátov. Karpaty by mali byť bezbariérové nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá a biotopy,“ uviedol dnes na tlačovej besede po skončení konferencie zmluvných strán dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát slovenský minister životného prostredia József Nagy. Podľa neho v spolupráci zainteresovaných krajín treba pokračovať, a to najmä v oblasti lesov a turizmu.

Rámcový dohovor bol podpísaný siedmimi krajinami, ktorými sú Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Ukrajina v roku 2003. Spoločnou víziou členských štátov je úsilie o komplexnú stratégiu a spoluprácu pre zabezpečenie ochrany a trvalo udržateľného rozvoja Karpát. Karpaty sú najrozsiahlejšie, najdlhšie a rozdrobené horské pásmo v Európe, ktoré zasahuje sedem štátov. Región je centrom značnej biologickej diverzity a jedinečného zachovaného kultúrneho dedičstva.

Členské štáty dohovoru podpísali na konferencii Protokol o trvalo udržateľnom lesnom manažmente. Viac ako polovica Karpát je pokrytá lesmi. Nachádza sa tu najviac zachovaných panenských lesov v Európe. Tieto lesy sú v súčasnosti zasahované rôznymi faktormi ako sú znečistenie, polomy, záplavy, suchá, nevhodný spôsob manažmentu či nezákonná ťažba dreva, alebo turizmus. Krajiny očakávajú, že protokol umožní prijať opatrenia, ktoré pomôžu zvýšiť povedomie o rôznych funkciách lesa. Členské štáty dohovoru sa tiež zhodli na prijatí Protokolu o trvalo udržateľnom turizme.

Minister dopravy Ján Figeľ upozornil, že Slovensko je v strede regiónu, čo považuje za výzvu. Dohovor podľa neho dovolí zúčastneným krajinám spolupracovať na rozvoji turizmu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM