Zo Slovenska

STAČILO, nemáme z čoho žiť! Je možné, že podnikatelia OTVORIA prevádzky aj napriek zákazu

Aliancia slovenskej gastronómie pripúšťa, že od 18. decembra sa otvoria prevádzky aj napriek zákazu.

Ilustračný obrázok k článku STAČILO, nemáme z čoho žiť! Je možné, že podnikatelia OTVORIA prevádzky aj napriek zákazu
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Doterajšie opatrenia vlády podľa nej nič neriešia. Konštatovali to v pondelok v Banskej Bystrici zástupcovia aliancie v rámci akcie Pohreb cestovného ruchu.

Zatvorení bez pomoci

„Cestovný ruch je pandémiou nového koronavírusu postihnutý najviac. Že vakcína je sloboda a riešenie, neplatí, lebo sme zasa zatvorení. Dodržiavame všetky hygienické opatrenia, odvádzame povinné odvody, rezervy sme už minuli,“ reagoval Michal Kič, riaditeľ horehronského hotela Partizán, s tým, že sme krajinou Európskej únie, ale na rozdiel od ostatných krajín sa u nás nesmú otvoriť prevádzky.

Podľa Veroniky Šiklovej, členky prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, pomoc vlády by mala prichádzať tak rýchlo, ako dokáže zatvárať gastroprevádzky.

Ako dodal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský, po druhej vlne pandémie odišlo z gastrosektora už okolo 40-tisíc ľudí a číslo bude ešte narastať.

Neoprávnene zatvorení

Podnikatelia minuli už svoje rezervy, sú zadlžení a vláde dávajú jasné požiadavky. Ak do štvrtka (16. 12.) neuspejú, nevylučujú, že svoje prevádzky otvoria v režime OP i napriek zákazu.

„Gastrosektor je ako jediný nielen neoprávnene zatvorený, ale najmä neadekvátne kompenzovaný. Diskriminácia podnikateľov preto vyústila do regionálnych protestov. Gastro tak vláde adresuje poslednú výzvu na plnohodnotné kompenzovanie sektora, v opačnom prípade hrozí aj napriek pretrvávajúcemu lockdownu protest. Je to už štvrtýkrát, čo zostali počas pandémie zatvorení. Ani jediný raz pritom nedostali vyjadrenie k tomu, ako ich zatvorenie prispelo k zníženiu šírenia pandémie,“ konštatoval Pavlovský.

Podľa Kiča v cestovnom ruchu pracuje viac ako 120-tisíc ľudí a ďalších 100-tisíc pracuje v jeho nadväzných odvetviach. Ich obraty sú nulové.

„Vláda hovorí len o tom, že môžeme čerpať príspevok na zamestnanca, nikto z kompetentných však už nepovie, že 21 percent z neho zaplatíme vo forme dane z príjmu a 50 percent vrátime štátu vo forme odvodov,“ upozornil Kič.

„Toto nie je pomoc, je to len kompenzovanie za zákaz podnikať, na ktorý majú prevádzky zo zákona právo,“ doplnil Pavlovský s tým, že kombinácia okamžitého zvýšenia Prvej pomoci, preplácania nájmov a zvýšenia dotácie z ministerstva dopravy z aktuálnych 10 % na 20 % tržby s platnosťou od novembra, čo je navyše priamym odporúčaním Európskej komisie, je na prežitie gastroprevádzok nevyhnutná.

Ilustračné foto

Súvisiace články

Palacinkáreň v Humennom ostala otvorená aj napriek opatreniam
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM