Politika

Stane sa predsedom NR SR Raši alebo Danko? V jednom sa ZHODLI aj Viskupič a Saková

Všetky záležitosti o dohode na mene nového šéfa NR SR. si podľa Denisy Sakovej (Hlas-SD) koalícia vydiskutuje za zatvorenými dverami.

Ilustračný obrázok k článku Stane sa predsedom NR SR Raši alebo Danko? V jednom sa ZHODLI aj Viskupič a Saková
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Lepším riešením bude, ak sa predsedom Národnej rady (NR) SR stane súčasný minister investícií Richard Raši (Hlas-SD), a nie šéf SNS Andrej Danko vzhľadom na rozdiel medzi stranami Hlas-SD a SNS. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS). Zatiaľ nepovedal, či by SaS Rašiho vo voľbe podporila. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) zopakovala, že na nominácii Rašiho trvajú. Podotkla, že Danko kandiduje aj v eurovoľbách a situácia sa každý deň mení.

Podporí Rašiho opozícia?

„Andrej Danko dnes nevie, či chce byť poslanec europarlamentu alebo chce byť predseda NR SR, alebo či chce ďalšie ministerstvo, takže každý deň robíme s nejakým iným scenárom,“ povedala Saková v súvislosti s debatami v koalícii o dohode na mene nového šéfa NR SR. Všetky záležitosti si podľa nej koalícia vydiskutuje za zatvorenými dverami. Trvá na tom, že pozícia predsedu NR SR patrí Hlasu-SD.

Viskupič je presvedčený, že oveľa lepšie riešenie bude, ak si Hlas-SD dokáže ustáť svoju nomináciu pre Rašiho. „Sme schopní sa rozprávať o prípadnej podpore,“ doplnil.

Saková zdôraznila, že koalícia aj Hlas-SD stoja za Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) ako ministrom vnútra v súvislosti s riešením postupu ochranky pri atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Treba si počkať na vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby, potom sa bude dať podľa nej hodnotiť, či zásah bol alebo nebol v poriadku. Viskupič reagoval, že aj ministri v iných krajinách často odstupujú, hoci nenesú žiadnu priamu zodpovednosť za to, čo sa stalo. Súhlasí však s preverením zásahu. „Treba počkať na vyšetrenie, na výsledky, myslím si, že tu je v poriadku, že minister vnútra chce čakať,“ povedal. Sakovej sa zdá povrchné, ak sa žiada okamžitý odchod ministra.

Zhoda na zmierení

Ministerka uviedla, že Šutaja Eštoka za budúceho predsedu Hlasu-SD si vybral zakladateľ strany a zvolený prezident Peter Pellegrini. S výberom súhlasí, Šutaj Eštok je podľa nej mladý, vitálny a aktívny.

Saková aj Viskupič sa zhodli, že Slovensko potrebuje po atentáte na premiéra zmierenie. Strany SaS aj Hlas-SD sú pripravené sadnúť si za okrúhly stôl strán. Viskupič dodal, že jeho strana robila slušnú opozičnú prácu a na tejto politike nie je čo meniť. Protesty boli podľa neho relatívne slušné, dodal, že žiadne ďalšie opozičné protesty aktuálne nie sú v pláne.

archívne foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM