Alexandra Húsková Regióny

Stanica Nivy bude druhým najväčším nákupným centrom na Slovensku

Obchody, street fitness, komunitné záhrady a freshmarket na zelenej streche. Nová autobusová stanica už má veľmi jasné kontúry. Má odvážnu ambíciu stať sa novým nákupným centrom, s autobusovými nástupiskami v podzemí. Kedy sa dočkáme realizácie?

Ilustračný obrázok k článku Stanica Nivy bude druhým najväčším nákupným centrom na Slovensku
Zdroj: HB Reavis

Autobusová stanica na Mlynských Nivách získava reálnejšiu podobu. Stanica Nivy počíta denne s 55-tisícmi návštevníkmi, z toho 20-tisíc by malo byť cestujúcich, z viac ako 300 miest na Slovensku i v zahraničí.

„Z hľadiska povoľovacieho procesu momentálne čakáme na územné rozhodnutie, po ktorom by malo nasledovať stavebné povolenie,“ uvádza Želmíra Zelenayová z marketingového oddelenia HB Reavis.

Výstavba možno začne už tento rok

Samotná lokalita a stanica je navrhnutá tak, aby bola ľahko dostupná pre množstvo ľudí. Projekt počíta s 12 linkami MHD. Do budúcnosti rátajú aj so zastávkou TNT vlaku a metra.

Priamo na mieste chcú tvorcovia vytvoriť cyklouzol, automatizované parkovisko pre bicykle, napojenie na cyklotrasy na všetky smery aj nové cyklopruhy.

„Predpokladáme, že výstavba novej autobusovej stanice by sa v ideálnom prípade mohla rozbehnúť v poslednom štvrťroku 2016 a mala by trvať do konca roka 2019,“ hovorí Želmíra Zelenayová. „Konkrétny termín však závisí od získania potrebných povolení, ktoré býva pri tak rozsiahlom projekte akým je Stanica NIVY náročnejšie. Preto môže trvať dlhšie, ako odhadujeme,“ vysvetľuje Zelenayová.

Prečítajte si aj: Namiesto relaxu počmáraný plechový plot. Čo bude s parkom na Belopotockého?

Na nákup a do záhrady cestou z práce?

Nová stanica by mala ponúkať pestrú zmes služieb. Súčasťou sú dve poschodia obchodov – podľa materiálu projektu by sem chceli tvorcovia dokonca pritiahnuť vychytené módne značky. Zaujímavosťou je riešenie strechy ako odpočinkovej zóny s rozľahlým „freshmarketom“.

Plocha obchodného centra je približne 70-tisíc metrov štvorcových. Po jeho dokončení by sa malo stať druhým najväčším obchodným centrom na Slovensku.

Strecha stanice by mala byť doslova „zelená“. Počíta sa tu so zónou s komunitnými záhradami, včelínom a kompletným vybavením pre aktívny oddych a šport.

Nachádzať by sa tu mali reštaurácie, fast foody, detská zóna, fitness centrum, tržnica – freshmarket, ako aj vonkajšie átrium. V projekte je znázornený aj priamy vstup na parkovisko, umiestnené na streche.

Freshmarket by mal pojať približne stovku celoročne prevádzkovaných obchodov a stánkov. Podľa charakteristiky spoločnosti, novou tržnicou plánujú na Stanicu Nivy prilákať aj takých zákazníkov, „ktorí doteraz nákupné centrá obchádzali veľkým oblúkom“.

Prečítajte si aj: Bude Ufo predpovedať počasie?

Podzemný kruhový objazd

Developer zdôrazňuje, že pôjde o dopravný uzol. Zmeny zasiahnu Svätoplukovu ulicu, ktorá by sa mala rozšíriť, ako aj Mlynské nivy. Pribudne podzemný kruhový objazd spájajúci Twin City a autobusovú stanicu.

Počas rekonštrukcie starej budovy stanice bude provizórna stanica umiestnená v priestore za Twin City.

Súčasťou projektu je aj kancelárska veža s plochou 30-tisíc metrov štvorcových. Jej výška by podľa medializovaných informácií mohla dosiahnuť viac ako sto metrov.

Stanica Nivy v číslach

  • Odhadovaná denná návštevnosť je 55-tisíc ľudí
  • Počet parkovacích miest : 2300
  • Autobusová stanica na prvom podzemnom podlaží : 30-tisíc metrov štvorcových
  • Obchody na prízemí a prvom nadzemnom podlaží : 70-tisíc metrov štvorcových
  • Kancelárie vo veži : 30-tisíc metrov štvorcových
  • Freshmarket na druhom nadzemnom podlaží: 3-tisíc metrov štvorcových

Prečítajte si aj: Vytlačí nová farmárska tržnica tradičnú Miletičku?

Nová autobusová stanica bude druhým najväčším nákupným centrom
8
Galéria
Zdroj: HB Reavis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM