Ľubomír Hudačko Rôzne

Starenka z východu vo svojich 101 rokoch srší humorom: Podarená hláška, ktorou rozosmiala každého!

S Annou (101) sa život nemaznal. Keď mala tri prišla o rodičov, vdovou je už viac ako 47 rokov a traja jej synovia v mladšom veku zomreli... Napriek tomu táto pani srší optimizmom a dvíha náladu všetkým okolo. Zmysel pre humor predviedla čiperná starenka aj tentoraz. Veď čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Starenka z východu vo svojich 101 rokoch srší humorom: Podarená hláška, ktorou rozosmiala každého!
Zdroj: Dnes24.sk

Anna Dolhyová (101), ktorá oslávila 101 rokov, sa presťahovala ako deväťročná z Lenartova do Prešova. „Rodičia mi zomreli, keď som mala tri roky, mama dovtedy slúžila na fare a mňa potom vychovávali farári,“ zaspo­mínala si na ťažké detstvo. V tom čase ju ujo chcel zobrať k sebe do Ameriky: „Rozprával však pritom, koľko ľudí sa už utopilo na lodiach, dostala som strach a ukryla som sa na pôjde až kým neodišiel.“

K lekárovi až pred 80-kou

Slúžila prevažne pre bohatších pánov, neskôr pracovala v krčme, v strojárskej fabrike, ale aj v tehelni. „Nikdy mi však nič nechýbalo, ani nechýba. Mám všetko, čo potrebujem,“ zdôraz­nila. Cení si, že nikdy nebola chorá a k lekárovi zašla až pred osemdesiatkou. Stále je čiperná, po sídliskovom byte, kde žije s dcérou, prejde ešte sama, do kostola, kam stále chodí si pomôže vozíkom.

Život sa s ňou nemaznal

Okolo seba neustále rozdáva optimizmus a svojim životným nadhľadom i zážitkami niekoľkokrát rozosmiala všetkých gratulantov. Už viac ako 47 rokov je vdovou, no na manžela Jána neustále spomína ako na dobráka, ktorý ju nikdy nedržal doma a vždy jej odovzdal celú výplatu. Vychovala štyri deti, no žije už len dcéra Anna (59). Traja synovia zomreli ešte v mladom veku – dvaja dokonca tragicky, keď sa otrávili polievkou z húb, ktoré si nazbierali.

Babka humoristka

Svoj vek babka Dolhyová neberie ako výnimočnosť, jej babka sa totiž dožila 105 rokov a sestre do stovky chýbal mesiac: „No nemohla ešte ten mesiac potiahnuť? Bola by tiež taká slávna," zažar­tovala pred gratulantmi a svojím krásnym zmyslom pre humor sa jej podarilo rozosmiať všetkých naokolo.

na fotke: Anna Dolhyová

Informácie redakcii sprostredkoval tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM