Aktualizované Krimi

Starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého prepustili: Stále mu však hrozí 12 rokov

Starosta bratislavského Nového Mesta bude stíhaný na slobode. Jeho právnička tvrdí, že nebol predvolaný a jeho zatkutie bolo teatrálne.

Ilustračný obrázok k článku Starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého prepustili: Stále mu však hrozí 12 rokov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Sudca pre prípravné konanie na Okresnom súde Bratislava III prepustil v nedeľu zadržaného a obvineného starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého na slobodu. Starosta bude teda stíhaný na slobode. Voči rozhodnutiu súdu podal sťažnosť prokurátor. Rozhodnutie tak nie je právoplatné. Zaoberať sa ním bude v piatok (9. 10.) Krajský súd v Bratislave. Potvrdil to po prepustení samotný starosta i jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Toto je dôvod

„Hlavným dôvodom rozhodnutia o nevzatí do väzby je nesplnenie materiálnej stránky dôvodov väzby,“ ozrejmil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Odôvodnila som všetky uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré boli doručené klientovi vo štvrtok (1. 10.). V žiadnom prípade tieto skutky, ktoré sú mu kladené za vinu, nie sú trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ uviedla Mišíková s tým, že súd si osvojil celé stanovisko obhajoby tak, ako mu bolo prednesené.

Kusý: Nechcel som nikoho poškodiť

Obvinený starosta sa až do ukončenia trestného konania vzdal kompetencií v oblasti stavebného úradu. "Všetky prechádzajú na vicestarostu Nového Mesta. Nemôže nikto povedať, že chcem ovplyvniť svedkov či pracovníkov úradu. Oddnes idú tieto kompetencie mimo mňa,“ spresnil Rudolf Kusý.

„Mojím konaním nebolo cielene niekoho poškodiť. Ak som presvedčený, že sú dôvody na to, aby som stavbu zamietol, tak ju zamietnem,“ povedal po prepustení. Zdôraznil, že vo veciach, v ktorých je obvinený, konal v súlade so zákonom a je presvedčený, že predmetné stavby by nemali stáť v takej podobe, ako sú navrhnuté.*** „Zaťažia dopravu a nekorešpondujú s prostredím,“*** dodal starosta.

Tri developerské projekty

Bratislavská krajská kriminálna polícia vo štvrtok (1. 10.) zasahovala v prípade vyšetrovania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Policajný vyšetrovateľ následne obvinil zadržaného starostu z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Obvinenie sa má podľa hovorcu bratislavského Nového Mesta Mareka Tettingera týkať troch developerských projektov. V prvom prípade ide podľa neho o polyfunkčný komplex medzi Račianskou a Kukučínovou ulicou. Ďalšie dva projekty sa majú podľa neho týkať Jaskovho radu a Vlárskej ulice. Podľa miestneho úradu nie sú v súlade s územným plánom hlavného mesta. Tettinger zároveň skonštatoval, že na novomestskom miestnom úrade nie sú si vedomí žiadneho porušenia legislatívy, ktorého by sa mohol starosta dopustiť.

Právnička namieta

Spôsob zadržania, ale aj samotné zadržanie Rudolfa Kusého považuje jeho právna zástupkyňa Mišíková za nedôvodné, teatrálne i za absolútne neakceptovateľné z hľadiska nákladovosti.

„Nebol riadne predvolaný. Nechápem, prečo k takémuto zadržaniu a k takejto teatrálnej situácii došlo. Vždy, keď bol predvolaný, tak sa na úkon v trestnom konaní dostavil,“ podotkla s tým, že nevidí ani dôvod na vzatie obvineného starostu do väzby.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM