Hokej

Štartuje 25. ročník najvyššej hokejovej ligy: Lintner si želá vyrovnanejšiu súťaž

Nová sezóna hokejovej Tipsport Ligy 2017/18 odštartuje v piatok s niekoľkými zaujímavými novinkami. V prvom kole na seba v repríze vlaňajšieho finále narazia HC ‘05 iClinic Banská Bystrica a HK Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Štartuje 25. ročník najvyššej hokejovej ligy: Lintner si želá vyrovnanejšiu súťaž
Zdroj: TASR

Základná časť má 54 kôl a potrvá do 11. marca. V súťaži sa predstaví jeden nováčik, MHC Martin vystriedal HC 07 ORIN Detva.

Klub zo stredného Slovenska získal licenciu po tom, čo jej podmienky nesplnili Martinčania. „Detva je pre nás vzrušujúca akvizícia. Predstavuje akýsi Bermudský trojuholník medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Myslím že, to budú veľmi napäté derby zápasy. Musím spomenúť, že Detva urobila výrazné pokroky v rámci prípravy na sezónu. Takže nielen fanúšikovia, ale aj médiá sa budú cítiť na jej štadióne veľmi komfortne,“ povedal riaditeľ Tipsport Ligy Richard Lintner.

Návraty na slovenské klziská

Do ligy sa vrátilo niekoľko hráčov, ktorí dlhší čas pôsobili v zahraničí. V Trenčíne budú hrať Branko Radivojevič, Peter Frühauf, či Tomáš Starosta, v Poprade Michael Vandas. Nitra sa v uplynulých dňoch dohodla na zmluve s Milanom Hruškom a do Žiliny zamieril po piatich rokoch Tomáš Harant. Okrem toho sa v Tipsport lige predstaví množstvo zaujímavých hráčov zo zahraničia. „Veľa klubov zmenilo súpisky, bude vzrušujúce sledovať, ako sa s nimi jednotlivé mužstvá popasovali. Vidíme veľký počet nových hráčov, takže sám som zvedavý, či sa tieto zmeny odzrkadlia aj na celkovom umiestnení. To bude naozaj veľmi zaujímavé sledovať,“ dodal Lintner.

Lintner si želá vyrovnanú súťaž

Napriek odchodu kľúčových opôr bude chcieť o najvyššie priečky opäť bojovať Banská Bystrica. „Myslím si, že tím je poskladaný dobre. Teším sa na sezónu,“ povedal pre klubový web športový manažér Július Koval. Po vlaňajšom neúspechu budú chcieť výraznejšie do bojov o titul prehovoriť aj „oceliari“ z HC Košice, ktorí idú do novej sezóny nielen s odchovancami, ale aj so zámorskými a severskými legionármi. „Videli sme, že v posledných dvoch sezónach malo finále rovnaké zastúpenie. Takže verím, že sa k nim v novej sezóne pripoja aspoň tri-štyri mužstvá a tým pádom bude liga vyrovnanejšia,“ želá si Lintner.

Po dvoch účastiach vo finále sú nemalé očakávania aj v Nitre, tréner Andrej Kmeč je však opatrný. „So slovenským mužstvom sme nehrali ani jeden zápas, preto neviem reálne ohodnotiť, akú máme kvalitu oproti ostatným. Takisto nerád by som súčasný káder porovnával s tímom z minulej sezóny. Až keď príde liga a my konečne budeme hrať v plnej sile, môžeme niečo hodnotiť.“

Každý tím odohrá 56 zápasov

Po starom zostáva hrací systém v prípade nerozhodného výsledku. Predĺženie v základnej časti sa bude hrať formátom 3 na 3. Vlani sa všetkých desať klubov zhodlo na zmene nadstavenia v play off, od duelu číslo 5 nebudú víťaza určovať samostatné nájazdy, ale 20-minútové predĺženia, ktoré potrvajú až do vsietenia zlatého gólu. Desať klubov TL absolvuje v nadchádzajúcej sezóne 54 kôl a dovedna 56 stretnutí vrátane súbojov proti HK Orange 20. Hrať sa bude piatky a nedele, vždy v nedeľu o 17.00 h budú na programe televízne zápasy RTVS. Vybraný piatkový duel odvysiela TV 213. „Dvadsiatkári“ budú hrať svoje zápasy v utorok a štvrtok. Hrať sa bude aj 1. novembra na Sviatok všetkých svätých a tak ako vlani aj na Štefana 26. decembra.

All Star víkend s medzinárodnou účasťou

All Star víkend sa uskutoční vo februári a bude mať úplne novú štruktúru. Zúčastnia sa ho výbery domácej a českej ligy, nadnárodnej EBEL a nemeckej DEL. Takáto spoločná akcia sa ešte nikdy v histórii v rámci hokeja neudiala. „Je to darček k 25. výročiu ligy. Stretávam sa s riaditeľmi siedmich líg a môj nápad usporiadať tohtoročnú akciu v Bratislave sa stretol s očakávaním,“ informoval Lintner, ktorý verí, že sa opäť budú vo väčšom množstve napĺňať tribúny. „Očakávam väčšiu divácku návštevnosť. Je nesporné, že úroveň ligy stúpa. Nielen po športovej stránke, ale aj marketingovej. Dôsledkom toho musí byť zaručený nárast návštevnosti, takže ja verím v zlepšenie tejto štatistiky.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM