MI Politika

Štát chce vidieť do bankových účtov KAŽDÉHO z nás! Prečo sa v nich chce "hrabať"?

Štát chce vidieť do bankového účtu každého človeka. Vraj to vyplýva z európskej smernice. SaS to ostro odmieta s tým, že takáto požiadavka tam nie je.

Ilustračný obrázok k článku Štát chce vidieť do bankových účtov KAŽDÉHO z nás! Prečo sa v nich chce "hrabať"?
Zdroj: pixabay.com

Nová vláda je len čerstvo vymenovaná a na stole je ďalší spor medzi SaS a ministerstvom vnútra v gescii OĽaNO. Liberáli veľmi ostro vystúpili proti plánovanému vzniku centrálneho registra účtov, cez ktorý by štát mal prehľad o zostatkoch na účtoch každého jedného občana. Dôvodom má byť boj proti praniu špinavých peňazí.

Pápežskejší ako pápež

Táto myšlienka nie je úplne nová. Už Pellegriniho vláda rozmýšľala nad zmenou bankového zákona, aby videla na účty firiem. Nakoniec z toho nič nebolo. Lenže európska smernica skutočne vyžaduje, aby členské štáty mali nejaký mechanizmus na identifikáciu majiteľov bankových účtov.

Ministerstvo vnútra chce preto vytvoriť centrálny register účtov, cez ktorý by mal štát prehľad aj o zostatkoch na účtoch firiem i bežných ľudí. Realitou by mal byť už od augusta.

Koaličná SaS sa proti tomu rázne ohradila. „Ide to nad rámec európskej smernice a v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca,“ uvádza SaS na Facebooku.

Označuje to za zbytočnú nadprácu upozorňuje, že proti takému „goldplatingu“ sa vláda zaviazala aj v programovom vyhlásení. Goldplating je prax, keď sa štát pri preberaní európskych smerníc snaží ísť nad rámec nutného a chce byť pápežskejší ako pápež.

To si slušní nezaslúžia

Ministerstvo vnútra ešte finálny návrh novej úpravy nepredstavilo. Pre Denník N však potvrdilo, že to s nabúraním bankového tajomstva cez odhalenie zostatkov účtov ľudí myslí vážne.

„Je to dôležitá informácia, vďaka ktorej sa príslušným orgánom umožní efektívne vykonávať úkony súvisiace so zaistením výnosov z trestnej činnosti,“ uviedol rezort.

Kto všetko by mal vidieť, koľko peňazí máte na účte? Orgány činné v trestnom konaní, daniari, spravodajské služby či súdy. Liberáli z SaS to považujú za úplne neprimerané.

„Grázlom sa dajú účty monitorovať aj v tichosti po súhlase sudcu. A normálni slušní ľudia si takýto zásah do súkromia nezaslúžia,“ uvádza na Facebooku bratislavský župan Juraj Droba.

Jeho stranícky kolega a šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič vo svojom statuse dodáva, že ak by takýto návrh z rezortu OĽaNO prešiel, SaS sa obráti na Ústavný súd. Je totiž presvedčený, že by išlo o porušenie ústavného práva na súkromie a bankové tajomstvo.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM