Zo Slovenska

Štát spustil novú mobilnú aplikáciu: O doprave, nehodách i počasí

Cestujúci majú na webe alebo v mobilnej aplikácii k dispozícii informácie o nehodách a zdržaniach, aktuálnom počasí, meškaní vlakov a pohybe vozidiel údržby.

Ilustračný obrázok k článku Štát spustil novú mobilnú aplikáciu: O doprave, nehodách i počasí
Zdroj: pixabay.com

Národný systém dopravných informácií (NSDI) v utorok minister dopravy a výstavby Árpád Érsek oficiálne sprístupnil verejnosti v priestoroch Univerzitného vedeckého parku Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline.

Cestujúci majú na stránke odoprave.info alebo v mobilnej aplikácii O doprave k dispozícii informácie o nehodách a zdržaniach, aktuálnom počasí, meškaní vlakov a pohybe vozidiel údržby.

„Chceme, aby tento systém fungoval lepšie a bol prehľadnejší ako ostatné systémy. Bude bezplatný a bude slúžiť verejnosti. Z toho dôvodu, že všetky dáta, ktoré máme na ministerstve dopravy, vieme zabezpečiť z prvej ruky. Či to je Národná diaľničná spoločnosť, letiská, železnice a aj niektoré cyklotrasy,“ povedal minister.

Pre každého

Zároveň upozornil na fakt, že systém je otvorený všetkým záujemcom o informácie. Dáta z neho môžu bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb.

„Naším cieľom je poskytovať čo najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie o doprave každému, kto o ne má záujem,“ zdôraznil Érsek.

Doplnil, že vybudovanie NSDI si vyžiadalo investíciu 14,2 milióna eur a jeho ročná prevádzka bude stáť 1,5 milióna eur. „Systém ako taký bol pripravený už na konci roku 2015. V roku 2016 dochádzalo k zapájaniu zdrojov, ktoré poskytujú informácie do systému. Momentálne sa tu nachádza pracovisko dispečerov, pracovisko call centra, ktoré zabezpečuje spracovanie informácií a ich príjem. Pracuje tu zhruba 40 ľudí,“ uviedol projektový manažér NSDI Tomáš Mesároš.

Pomoc do budúcna

Okrem webového rozhrania a mobilnej aplikácie môžu ľudia zavolať na číslo 0800 112 112. Využitie neverejných dát zo spusteného systému vidí minister dopravy a výstavby pri budúcom plánovaní ciest a diaľnic.

„Sú to informácie, ktoré hovoria o reálnom stave na cestách. A sú veľmi významným prvkom do rôznych modelových a simulačných analytických nástrojov, ktoré dokážu potom predpovedať budúci vývoj, aj hodnotiť súčasný stav v cestnej sieti. Určite je to veľmi významná pomoc pri projektovaní nových trás,“ podotkol prorektor ŽU v Žiline Ján Čelko.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM