Peter Handzuš Správy

Státisíce na modernizáciu učební. Ktoré štyri základné školy sa môžu tešiť?

Dobrá správa pre štyri základne školy. Na modernizáciu učební pôjde 213 088 eur. Pol milióna eur pôjde aj na rozšírenie kapacity materskej škôlky.

Ilustračný obrázok k článku Státisíce na  modernizáciu učební.  Ktoré štyri základné školy sa môžu tešiť?
Zdroj: TASR

Mesto Poprad získalo vďaka Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) a príspevku od štátu spolu 213 088,55 eur na modernizáciu štyroch učební v popradských základných školách. Spolu 85% z tejto sumy pochádza z programu IROP, 10% zo štátneho rozpočtu. Spolufinancovanie mesta je vo výške 5%, čo predstavuje sumu 11 215,18 eur.

Modernizácia odbornej učebne Spojenej školy – Letná, Poprad 59 368,60 eur

„Technickému vzdelávaniu začala naša škola venovať pozornosť od materskej škôlky – v ktorej sme vytvorili a realizujeme projekt Technickej škôlky. Procesom technickej výchovy chceme venovať pozornosť v každom ročníku. Odborná učebňa technickej výchovy bola v tejto škole zrušená, chceme ju obnoviť. Potrebujeme realizovať technickú výchovu, aby pracovali žiaci s konkrétnym náradím a získavali nové skúsenosti v konkrétnej práci. Cieľovou skupinou sú naši žiaci, ale môže byť rozšírená aj o skupinu obyvateľov podieľajúcich sa na programoch celoživotného vzdelávania,“ informovala Viera Grohová zo Spojenej školy na Letnej ulici.

Modernizácia odbornej učebne ZŠ s MŠ Francisciho, Poprad 45 658,01 eur

„Získané prostriedky chceme využiť na vybudovanie novej učebne techniky, ktorá sa bude nachádzať v suterénnych priestoroch našej školy. Máme tam jednu staršiu učebňu a k nej by sme radi pridali ešte jednu modernú,“ informoval Miroslav Jagáč zo ZŠ Francisciho.

Vďaka projektu by mali v škole pribudnúť stavebnicové zariadenia na obrábanie dreva a kovov, montážne náradie pre vodoinštalatérske práce, sadu univerzálnych meracích prístrojov na meranie napätia a prúdu, demonštračnú sadu na ukážku bezpečného používania elektrickej energie v domácnosti, chýbať by nemali lineárne učebné pomôcky znázorňujúcich využitie základných mechanizmov v domácnosti a praxi, vzorkovnice základných druhov technických materiálov, tesnení, tepelných izolácií a ďalšie pomôcky.

Modernizácia odbornej učebne ZŠ s MŠ Komenského, Poprad 52 510,93 eur

Základná škola Komenského má učebňu techniky v suteréne základnej školy. „Momentálne je tvorená s minimálnymi zastaranými pracovnými pomôckami a náradím. Vybavenie školskej dielne nezodpovedá dnešným požiadavkám ani svojím výzorom, ani svojím obsahom. Modernizovaním a vybavením odbornej učebne bude oveľa jednoduchšie rozvíjať u žiakov pracovné zručnosti a vytvárať tak pracovné návyky potrebné pre reálny život,“ uviedla riaditeľka ZŠ Komenského Monika Strnková.

Modernizácia odbornej učebne ZŠ s MŠ Dostojevského, Poprad 55 551,01 eur

„Je to dobrá správa pre všetky školy, ktoré uspeli a samozrejme predovšetkým pre všetky deti, ktoré ich navštevujú. Každou modernizovanou učebňou dokážu školy pripraviť deti ešte lepšie nielen na budúce možné odborné vzdelanie aj pre každodenný život,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Okrem príspevku na modernizáciu učební bolo mesto Poprad v rámci IROP úspešné aj pri získaní finančných prostriedkov na projekt rozšírenia kapacity MŠ Podtatranská, na ktorý získalo nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako pol milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM